Muslimanske zemlje ne mogu da se označe kao izvor terorizma

Svet 30. jan 201716:29 > 16:42
Izvor: Tanjug/Dimitrije Goll

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je, povodom odluke SAD da privremeno zabrani ulazak državljana sedam muslimanskih zemalja, da ne želi da se meša u unutašnje pitanja drugih država, dok je šef katarske diplomatije Mohamed bin Abdulrahman bin Džasim Al Tani rekao da muslimanske zemlje ne mogu da budu označene kao izvor terorizma.

Dačić je na konferenciji za novinare izjavio da je Srbija više puta apelovala na SAD i Evropsku uniju da se nađe zajednički odgovor na migrantsku krizu. 

„Ne sekiram se ja za SAD, nego se sekiram za nas“, rekao je Dačić i dodao da manje zemlje kao što je Srbija moraju da se suočavaju s talasom migranata, dok neke druge države zatvaraju svoje granice. 

Ministar iz Katara, takođe, nije želeo da komentariše odluku američkog predsednika Donalda Trampa, rekavši da je to unutrašnje pitanje SAD. Al Tani je rekao da, kada se razmatra pitanje nacionalne bezbednosti, muslimanske zemlje „ne mogu da budu označene kao izvor terorizma“. 

Katarski zvaničnik je izjavio da veruje da će američke institucije razmotriti tu meru i procenjivati njene efekte i da se nada da će „doneti pravu odluku“.