Američke diplomate u internom pismu kritikuju Trampa

Svet 30. jan 201718:53 > 18:54
Tanjug/AP/Pablo Martinez Monsivais

Nekoliko stotina američkih diplomata u internom dokumentu Stejt departmenta je kritikovalo ukaz predsednika Donalda Trampa da se privremeno zabrani ulazak u SAD državljanima sedam zemalja sa većinskom muslimanskom populacijom.

U internom dokumentu, napravljenom za čelnike Stejt departmenta, diplomate navode da zabrana neće učiniti državu bezbednijom, da je protivna američkim vrednostima i da će doprineti porastu antiamerikanizma širom sveta.

Zvaničnici kažu da je nekoliko stotina diplomata potpisalo taj dokumet i da se očekuje da će kasnije danas biti zvaničnio podnet.

Taj dokument je sastavljen u okviru mehanizma koji se koristi kada se američke diplomate ne slažu s politikom koju vode SAD.

Protivljenje Trampovom ukazu raste i među uticajnim zvanilčnuicima Republikanske partije, pošto su ga već kritikovali Džon Mekejn i Lindzi Grem.

Senatori Marko Rubio iz Floride i Tim Skot iz Južne Karoline u zajedničkom saopštenju su rekli da je „način na koji su ove mere osmišljene i primenjene uveliko doprinosi zbunjenosti, nervozi i nesigurnosti poslednjih nekoliko dana“.

Senator Par Tumi iz Pensilvanije rekao je da iako podržava oštrije kontrole, smatra da ukaz ima mana, i to da ide previše u širinu i da nije dobro obrazložen.

Senator Džeri Morgan iz Kazasa kaže da iako se slaže sa oštrijom kontrolom, ne slaže se sa organičavanjem prava zakonitih stalnih prebivalaca.

„Takođe, dugoročna politika vezana za državnu bezbednost uvek bi trebalo da bude doneta uz konsultacije s Kongresom i relevantnim državnim institucijama“, rekao je Morgan.