Napad na džamiju u Kvebeku izveo student desničar

Svet 31. jan 201710:20 > 18:59
Reuters

Francusko-kanadski student Aleksandar Bisonet, poznat po ekstremno desničarskim i nacionalističkim stavovima, optužen je za ubistvo šest muslimana u džamiji u Kvebeku.

Protiv 27-godišnjeg Bisoneta podignuta je optužnica u šest tačaka za prvostepeno ubistvo i u pet tačaka za pokušaj ubistva.

Bisonet se sumnjiči daje napad, koji je kanadski premijer okarakterisao kao teroristički, izveo u nedelju tokom večernje molitve u džamiji u Kvebeku. Kasno sinoć se pojavio na sudu, ali nije se izjasnio o optužnici.

On je na svom Fejsbuk nalogu iskazivao podršku liderki francuskog Nacionalnog Fronta Marin le Pen i američkom predsedniku Donaldu Trampu, a bio je poznat aktivistima koji prate ekstremističke grupe u Kvebeku.

Tanjug/AP/Jacques Boissinot/The Canadian Press

Prema pisanju kanadskih medija, Bisonet je studirao političke nauke i antropologiju na Univerzitetu Laval, čiji kampus se nalazi na oko tri kilometara od džamije gde se napad desio.

Nacionalni front osudio napad

Teroristički napad na muslimane u džamiji u Kanadi je „bedan“, rekao je portparol francuske stranke Nacionalni front Aleks Frederiksen.

On je za AP rekao da ova stranka krajnje desnice neće komentarisati navode da je osumnjičeni za napad u Kvebeku Aleksandar Bisonet simpatizer čelnice Nacionalnog fronta Marin le Pen.

Frederiksen je rekao da se Marin le Pen neće izvinjavati za komentare koji ljudi iznose na svojim Fejsbuk stranama.