Veštačenje pokazalo da je Valensa radio za tajnu policiju

Svet 31. jan 201713:17 > 13:18
Izvor: REUTERS/Kacper Pempel

Poljski Institut pamćenja naroda objavio je da je posle višemesečne istrage i obimnih veštačenja utvrđeno da legendarni vođa otpora Poljaka komunističkom režimu, Leh Valensa 1970-tih godina kao mladi radnik bio tajni agent Bolek.

Institut navodi da se se Valensin potpis kao saradnika tajne policije nalazi na priznanicama da je primio novac za cinkarenje.

„Ne nameravamo da eliminišemo Leha Valensu iz istorije. Menja se ocena Valense. Danas možemo da kažemo da nema nikakve sumnje da je sarađivao sa Službom bezbednosti (SB). To je definitivno zaključeno“, rekao je konferenciji za novinare u Varšavi predsednik IPN-a Jaroslav Šarek.

Kao novo pitanje koje veštačenje otvara naveo je to koliko su Valensom kao šefom države zbog mrlje na biografiji mogli da upravljaju i manipulišu bivši komunisti i posle pada režima.

„Možemo da postavimo novo pitanje: koliko je ta saradnja iz 1970-tih godina uticala na njegove dalje odluke kasnije – u prvih 16 meseci sindikata Solidarnost 1980-tih, a takođe posle 1989. godine. To pitanje ostaje otvoreno“, kazao je Šarek.

Istoričari i veštaci grafolozi obavili su analizu dosijea donedavno misterioznog agenta Boleka o kome se već dugo šuškalo da to može biti Valensa, dobitnik Nobelove nagrade za mir i prvi slobodno izabrani predsednik Poljske posle pada komunista 1989. godine.

REUTERS/Kacper Pempel

Dosije je otkriven 16. februara 2016. prilikom pretresa kuće pokojnog komunističkog ministra unutrašnjih poslova i šefa policije generala Česlava Kiščaka zajedno sa drugim dokumentima koje je na prodaju Institutu ponudila generalova udovica, a tužilaštvo jednostavno zaplenilo.

Od aprila, kada je IPN Valensi omogućio uvid u ceo dosije, istoričari i veštaci vodili su istragu da li je dosije namerno falsifikovan, kao i Valensin potpis, kako on tvrdi. Andžej Pozorski iz IPN- rekao da tragova falsikovanja nema.

„Veštačenje i analiza imaju 235 strana. Zaključci su jasni i ne ostavljaju mesta sumnji. Obavezu saradnje potpisao je svojeručno Valensa, kao i 17 priznanica od 1971. do 1974. godine da je primio novac“, kazao je Pozorski.

Valensa od početka kao i danas tvrdi da su sve podmetnuti falsifikati.

„Patuljci ne sude pobednicima. Igraju na sve, čak i preko leša generala. Niste u stanju lažima i klevetama i falsifikatima da izmenite istinite činjenice.Uništeno je oko 90 tomova mojeg istinitog lika, a umesto toga je ostavljena provokacija na nekoliko strana“, poručio je Valensa kada je nađen dosije.