Savet bezbednosti UN osudio raketnu probu Severne Koreje

Svet 14. feb 201708:52 > 08:57
AFP

Savet bezbednosti UN jednoglasno je u osudio Severnu Koreju zbog testiranja balističke rakete i upozorio da će preduzeti dodatne "značajne" mere protiv režima u Pjongjangu.

Članice Saveta bezbednosti, uključujući saveznika Severne Koreje Kinu, podržale su tekst koji su predložile SAD u kojem se navodi da testiranje krši sankcije UN i doprinosi porastu tenzija.

Pred sastanak Saveta bezbednosti UN koji je sazvan po hitnom postupku na zahtev SAD, Japana i Južne Koreje, generalni sekretar UN Antonio Gutereš oštro je osudio lansiranje balističke rakete Severne Koreje.

Nova proba indirektno je izazov za novog američkog predsednika Donalda Trampa koji želi oštriji pristup Severnoj Koreji, ali još nije objavio strategiju za rešavanje problema u vezi sa nuklearnim ambicijama Pjongjanga.

Savet bezbednosti UN usvojio je skoro isti tekst kao i u oktobru 2016. u kojem se osudjuje severnokorejska raketna proba.

Proba predstavlja „ozbiljno kršenje rezolucija UN“ kojima se Severnoj Koreji zabranjuju sve balističke i nuklearne aktivnosti i apeluje se na Pjongjang da poštuje medjunarodne obaveze, rekao je sinoć portparol UN Farhan Hak.

Severna Koreja ispalila je u nedelju balističku raketu koja je pala u Japansko more, saopštilo je ministarstvo odbrane Južne Koreje.

Predsednik SAD Donald Tramp odmah je rekao da je testiranje te rakete „potpuno nedopustivo“, a juče je posle razgovora sa s kanadskim premijerom Džastinom Trudoom izjavio da je Severna Koreja „veliki, veliki problem“.