Ruska ambasada u Ankari osudila izbor za World Press Photo

Svet 14. feb 201719:23 > 19:26
Tanjug/AP Photo/Burhan Ozbilici

Ruska ambasada u Ankari osudila je odluku žirija World Press Photo da ovogodišnju prvu nagradu dodeli fotografiji i koja prikazuje ubicu ruskog ambasadora u tom gradu kako stoji iznad tela svoje žrtve.

U poruci objavljenoj na Fejskbuk stranici ambasade navodi se da se ona protivi „demorališućoj“ odluci koja, po oceni ambasade, predstavlja „potpuni sunovrat etike i moralnih vrednosti“.

„Praviti propagandu od užasa terorizma, neprihvatljivo je“, ističe se u poruci ruske ambasade.

Slika, koju je 19. decembra prošle godine snimio Burhan Ozbiliči, novinar agencije AP, prikazuje turskog policajca koji je sa devet metaka ubio ruskog ambasadora u Ankari na otvaranju jedne izložbe.

Žiri koji mu je juče dodelio prvu nagradu ovog najprestižnijeg fotografskog konkursa pozdravilo je hrabrost fotografa, kao i simbolični značaj te slike.

Međutim, izbor je izazvao kontroverzu u samom žiriju World Press Photo-a, rekao je predsednik žirija Stjuart Frenklinu u članku objavljenom u britanskom dnevniku Gardijan.

„To je slika ubistva, ubice i ubijenog, obojica su na istoj slici, i moralno isto je toliko problematično kao objaviti sliku terorističkog odsecanja glave“, napisao je on.

Predsednik Odbora za međunarodne odnose ruske Dume Konstantin Kosačov rekao je da je taj izbor „na margini moralnosti“ i pitao se koliko drugih terorista bi ta slika mogla da inspiriše, prenosi agencija RIA Novosti.

Posle zločina, turskog policajca su ubile bezbednosne snage, pošto je uzviknuo „Alahu akbar“ i rekao da želi da se osveti za rusku intervenciju u sirijskom gradu Alepu koji je držala teroristička Islamska država.