Donald Tramp između zida prema Meksiku i usvajanja budžeta

Svet 25. apr 201719:24 > 19:38
REUTERS/Jonathan Ernst

Predsednik SAD Donald Tramp i tamošnja javnost spremaju se da sledećeg vikenda sumiraju prvih 100 dana mandata predsednika. Ali dok traju pripreme, nad jubilejem se nadvija senka mračnog scenarija koji bi mogao da blokira američku vladu. A to će se desiti ako u naredna tri dana trampova administracija i Kongres ne usvoje budžet za 2017. godinu.

Meksički zid mogao bi da Donalda Trampa košta neusvajanja budžeta za ovu godinu. Ko će platiti zid i kako će ova bitka Kongresa i predsednika biti završena?

Trampov optimizam sudario se sa nepremostivom barijerom. Neusvajanje budžeta, koji je privremeno produžen do 28. aprila, izazvaće blokadu vlade, a na stotine hiljada državnih službenika biće poslato na neplaćeno odsustvo.

Predsednik pojačava pritisak: Zid je vrlo važan za zaustvaljanje šverca droge. Ako se zid ne izgradi, a biće, situacija se neće popraviti.

„Mislim da dok se predsednikovi prioriteti primaju u Kongresu na odgovarajući način, možemo da računamo na povećane troškove za vojsku i obnovu naše vojne moći. Postoji fleksibilnost oko sigurnosti na granicama i to će biti OK“, kaže šef osoblja Bele kuće Rajns Pribus.

Ali to znači da se odustaje od najvećeg obećanja iz kampanje: Da će Meksiko platiti izgradnju zida.

Pres sekretar tvrdi da će predsednik održati reč.

„Predsednik je jasno rekao da moramo imati početni fond kroz više mehanizama, a da će cena biti plaćena u dogledno vreme“, kaže portparol Bele kuće Šon Spajser.

Trampovo obećanje da će Meksiko platiti zid tek je jedno od više neispunjenih. Zabrana putovanja za državljane nekih zemalja još je na ledu, slično je i sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju. U međuvremenu predsednik je obećao i da će naći rešenje za Severnu Koreju.

Prema poslednjim istraživanjima popularnost Donalda Trampa je na istorijskom minimumu za jednog američkog predsednika u prvih 100 dana vlasti. Na Kongresu je sada da postigne dvopartijski kompromis o novom zakonu kako bi moglo da se nastavi finansiranje budžetskih korisnika u fiskalnoj 2017. godini.