Umro Adnan Kašogi, najpoznatiji trgovac oružjem

Svet 06. jun 201722:02 > 22:21
Izvor: Wikipedia / Roland Godefroy

Saudijski milijarder i najveći svetski trgovac oružjem Adnan Kašogi umro je u Londonu u 82. godini, saopštila je njegova porodica.

Milijarder, koji je godinama bio posrednik u lukrativnim ugovorima o trgovini oružjem i čija je karijera bila obeležena skandalima, bolovao je od Parkinsonove bolesti.

Kašogijevo bogatstvo se nekada procenjivalo na oko 2,7 milijardi evra, a početkom osamdesetih godina prošlog veka zbog finansijskih problema morao je da proda simbole svog lukuza, privatni avion DC9 i jahtu „Nabila“.

Kašogi je, kao sin dvorskog lekara, zadobio poverenje saudijske kraljevske porodice koja ga je uvela u trgovinu oružjem.

Dobro upoznat sa svetom finansija, Kašogi je dobio nadimak „saudijski Getsbi“ i organizovao je velike zabave za svetski džet set na svojoj jahti, u vilama i apartmanima širom sveta.

Za 50. rođendan Kašogi je od brata dobio na poklon mladunče lava, dok mu je Širli Bejsi pevala rođendansku pesmu. Šarmantan i beskrupulozan, Kašogi je tokom sedamdesetih prema procenama trošio oko 250.000 dolara dnevno, i obasipao skupocenim nakitom svoje supruge.

Krajem sedamdesetih je bio pogođen padom cena nafte i bio je predmet istrage i korupciji u kompanijama Lokid i Nortrop, a osamdesetih je bio saslušavan pred Kongresom SAD u slučaju afere „Iran-Kontra“, tajne prodaje američkog oružja Iranu i zatim finansiranja pobune u Nikaragvi tim novcem. Devedesetih je bio umešan u finansijske skandale širom sveta.