Zašto je požar zahvatio brzo ceo neboder u Londonu?

Svet 15. jun 201708:04 > 08:06
Printscreen

I stručnjaci i političari ukazuju da je nedavno ulepšavanje stambene zgrade za siromašne - da bi njen izgled bio prihvatljiviji za bogate susede, uzrok pogibije 12 ljudi i povređivanja nekoliko desetina u strahovitom požaru u Londonu u sredu, piše tehnološki sajt Gizmodo.com.

Soliter „Grenfel“ (Grenfell Tower) od 24 sprata je deo državnog kompleksa socijalnih stanova u „Kraljevskoj četvrti Kensington i Čelsi“ – delu Londona čuvenom po ogromnom imovinskim razlikama jer su tu i neke od najskupljih nekretnina u svetu, a tu su i domovi nekih od najsiromašnijih žitelja britanskog glavnog grada.

Mnogi od socijalnih slučajeva koji su živeli upravo u soliteru „Grenfel“ kažu da su se vlasti godinama oglušivale o njihova upozorenja da je zgrada opasna. Vlastι su 12,8 miliona dolara platile renoviranje solitera završeno pre samo godinu dana, maja 2016, a sada se, piše Gizmodo, pokazalo da su neke odluke donete u ime ulepšavanja mogle biti uzrok smrtonosnog požara.

Jedan cilj radova na toj zgradi je bio da ona izgleda lepše susedima jer u planskim dokumentima koja je objavio londonski list „Indipendent“, piše da će nova aluminijumska oplata fasade „unaprediti njen izgled, posebno kada se gleda iz okolnog područja“.

U „okolnom području“ žive neki od najbogatijih stanovnika Londona, navodi Gizmodo, podsećajući da je tu i Noting hil, četvrt poznata iz istoimenog filma s Hjuom Grantom pre dvadesetak godina, koji je delom pokazao upravo te socijalne razlike.

Iako aluminijumska oplata fasade koja štiti zgradu od kiše, nije nužno loša opcija, pokazalo se da je između nje i stare fasade postavljen jeftin izolacioni materijal jer je izolacioni materijal otporan na vatru veoma skup. To već i na prvi pogled jeste loše rešenje, ukazuje Gizmodo.

Vatrogasni inspektor Arnold Tarling je objasnio za „Indipendent“ da „oplata fasade pravi vazdušni tunel i, uz to, materijal koji se zapali, zarobljava između oplate i zgrade“. Tako je u požaru zgrade „Grenfel“ „zapaljena izolacija ostala unutra, a da aluminjumske oplate nije bilo, jednostavno bi otpala sa zgrade“.

Majk Pening, poslanik i bivši ministar vatrogasne službe, takođe je rekao da je „oplata očigledno pomogla širenje požara“.

Takvih požara je bilo i drugde – za prošlu Novu godinu je Hotel „Dauntaun“ u Dubaiju izgoreo jer oplata fasade „nije bila u skladu s protivpožarnim standardima“, dok su u Dubaiju na sličan gorele i zgrade obložene aluminijumom, baš kao i londonska.

Dok britanska firma koja je lane renovirala zgradu sa 120 socijalnih stanova „Grenfel“, posle požara tvrdi da je „sve uradila po standardima“, udruženje njenih stanara pokazuje dokaze da se godinama žalilo na opasne uslove u njoj, uključujući „stalne udare napona struje“, pogrešno postavljene elektro-kablove, čak i izostanak mera za slučaj nesreće kakva se na kraju dogodila.

Stanari dokumentuju i da su upozoravali vlasti da je stanje takvo da je „katastrofa neizbežna, i samo je pitanje vremena kada će se desiti“.