Valensa: Poljska je blizu građanskog rata

Svet 21. jul 201722:01 > 22:05
Izvor: AFP

Bivši predsednik Poljske, Leh Valensa, rekao je da jezemlja blizu građanskog rata zbog reforme pravosuđa koju vladajuća stranka Pravo i pravda pokušava da hitno da progura kroz parlament, dok desetine hiljada Poljaka širom zemlje izlaze na ulice da protiv nje protestuju.

„Kao prvi sam upozoravao na pretnju građanskog rata, a sada smo veoma blizu. Upozoravao sam, govorio da gde god se pojave braća Kačinjski dolazi nesreća, ali narod me nije slušao. Izabrali smo neodgovorne ljude“, rekao je legendarni vođa otpora komunističkom režimu.

Valensa je za poljsku televiziju Polsat ocenio da reforma rada sudova jeste neophodna, ali da je reforma koju gura Pravo i Pravda opasna i loša.

„To što predlažu, to je kao da idemo iz bare u blato. To je mnogo gore. Izgubićemo ravnotežu podele vlasti, a to sve mora da se odrazi na zemlju. Predsednik Andžej Duda, ako je muško, lupiće vratima i odbaciti sva tri zakona“, rekao je Valensa.

Leh Valensa apelovao je da se u Poljskoj uvedu psihijatrijski testovi za sve kandidate na izborima.

„Blizu smo građanskog rata. Naučili smo da se vekovima borimo, pa ćemo valjda to izbeći. Moramo da postavimo pitanje da li ova vlada ima pravo na tako dalekosežne promene“, rekao je Valensa i zatražio da se raspišu vanredni izbori u kojima po njegovoj oceni Poljaci sigurno ne bi ponovo izabrali stranku Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog.