Kačinjski tužio Leha Valensu za klevetu

Svet 26. jul 201712:30 > 12:35
Izvor: Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

Lider vladajućih poljskih konzervativaca Jaroslav Kačinjski tužio je nekadašnjeg vođu otpora Poljaka komunističkom režimu, i bivšeg predsednika Leha Valensa za klevetu.

Valensa je na Fejsbuku napisao da je Jaroslav Kačinjski „psihički bolestan“ i da je kriv za smrt svog brata blizanca, predsednika Poljske Leha Kačinjskog, jer je insistirao da državna delegacija koju je predvodio Leh Kačinjski 2010. godine leti za Smolensk, gde su svi poginuli pri padu aviona.

Delegacija je putovala za Smolensk na „alternativnu komemoraciju“ streljanim poljskim oficirima, dok je zvanična bila tri dana pre toga, uz učešće tadašnjih premijera Rusije i Poljske. Leh Kačinjski je tu posebnu, ponovljenu komemoraciju poljskim vojnim zarobljenicima na 70. godišnjicu masakra u Katinskoj šumi, na putu na kojoj je i poginuo, priredio jer nije mogao da bude šef delegacije na zvaničnoj komemoraciji na koju je Rusija, zvanično, u skladu s protokolom, pozvala poljskog premijera Tuska, jer je rusku delegaciju na komemoraciji predvodio Putin, tada ruski premijer.

„Jaroslav Kačinjski je tokom leta poljske delegacije za Smolensk, svestan neodgovarajućih vremenskih uslova, izdao naređenje da se sleti čime je izazvao avionsku nesreću“, jedan je od Valensinih komentara zbog kojih ga Kačinjski tuži za klevetu.

Tužba se odnosi i na intervjuu Valense poljskom radiju TOKFM iz 2015. godine, kada je Valensa kazao da je Jaroslav Kačinjski kriv za smrt brata blizanca, a da svoju odgovornost svaljuje na druge, na neki navodni atentat na Leha Kačinjskog po naređenju tadašnjeg premijera, a sada predsednika Rusije Vladimira Putina kome je, kako tvrdi javno Kačinjski, tadašnji poljski premijer, sada predsednik Evropskog saveta, Donald Tusk, pomogao da se za eksploziju u avionu sakriju dokazi.

Kačinjski tuži Valensu i jer ponavlja u komentarima i izjavama da Kačinjski nije psihički zdrav, već da je poremećen i da je „bolestan od želje da vlada“.

„Sada želite da se sudite pred sudijama koje sami postavljate. Pomoći ću vam. Sve što se pripremili na 15 strana tužbe ne poričem, potvrdiću. I nizašta pred vama i vašim agentima koje ste izvukli iz komunizma neću da se pravdam. Ponavljam, smatram da ste krivi za pogibije u Smolensku jer ste vodili bitku za vlast (izmedju predsednika Kačinjskog i premijera Tuska)“, poručio je Valensa Kačinjskom povodom tužbe.