On lajn prodaja kineskih čamaca – edicija "prevoz migranata"

Svet 08. avg 201708:37 > 08:40
Printscreen: Alibaba

Uprkos istragama i prijavama nadležnim vlastima, kineska preduzeća nastavljaju da prodaju na internetu čamce sa oznakom „za izbeglice“ namenjene krijumčarima migranata.

„Brod za migrante“, „Selekcija za izbeglice“, „Ekstra veliki kapacitet“, samo su neke od parola kojima se reklamiraju i pod kojima se prodaju gumeni čamci, lošeg kvaliteta, po ceni nižoj od uobičajenih za takve proizvode na satovima za „e-prodaju“ poput Alibabe.

Te čamce koriste krijumčari iz Libije za prevoz migranata, a kupuju ih putem interneta od kineskih preduzeća.

Koštaju od 500 do hiljadu dolara, i primaju do 60 putnika, ali iako su veoma lošeg kvaliteta krijumčari njima prevoze i po 200 ljudi, piše list Korijere dela sera.

Prema podacima nekih istraga, prenela je Malta tudej, gumeni čamci predstavljaju 20 odsto uvoza u Evropu iz azijskih zemalja u kategoriji morske opreme.

Samo između 2011. i 2012, uvoz je porastao sa 161 na 233 miliona dolara. Iz Kine ovi čamci prelaze u Maltu gde su porezi najniži na svetu. O ovome je pisao i Vikiliks 2016. godine.

Nedavno je savet ministara spoljnih poslova EU odobrile mere za zabranu izvoza gumenih čamaca iz Kine i najavili da će zabraniti trgovinu čak i za neevropske zemlje.