Poljska istražuje Valensu, on tvrdi da je politička žrtva

Svet 23. avg 201715:33 > 15:35
Izvor: Tanjug/AP/Czarek Sokolowski

Bivši poljski predsednik i vođa otpora komunističkom režimu Leh Valensa kaže da je žrtva političkog zločina vladajuće partije, posle saopštenja tužilaca da istražuju da li je lagao prilikom svedočenja pod zakletvom.

Valensa je ponovio da „nikada nije sarađivao s nijednom službom komunističkog režima“.

„Nikada nisam bio na komunističkoj strani“, rekao je Valensa, tvrdeći da vladajuća partija „pokušava da izvede politički zločin“ protiv njega, ali da neće uspeti.

On je na svedočenju pre nekoliko meseci negirao da je napisao ili potpisao nedavno nađena dokumenta, koja ukazuju da je bio tajni agent komunističkog režima 1970-ih godina, tvrdeći da su potpisi falsifikovani.

Tužilaštvo je u utorak saopštilo da je pokrenuta nova istraga, po nalogu ministra pravde Zbignjeva Žobroa, koji je i generalni tužilac.

Kritičari ocenjuju da je to novi pokušaj Partije pravo i pravda Jaroslava Kačinjskog da umanji Valensinu ulogu lidera i heroja prodemokratskog pokreta Solidarnost 1980-ih godina.

Poslanik opozicione Moderne partije Pavel Rabjej rekao je da vladajuća partija namerno narušava Valensinu reputaciju, ali smatra i da dobitnik Nobelove nagrade za mir treba „otvoreno da govori“ o svojoj „epizodi saradnje sa tajnom policijom“.