Izbori u Grčkoj, levičarska Siriza favorit

Svet 25. jan 201511:45 > 11:52
Tanjug, AP/Lefteris Pitarakis

U Grčkoj su jutros počeli prevremeni parlamentarni izbori, na kojima se očekuje da levičarska partija Siriza osvoji najviše glasova, ali ne i da dobije apsolutnu većinu.

Rezultati poslednjih anketa pokazuju da će Siriza, koju predvodi Aleksis Cipras, osvojiti od 2,9 do 6,7 odsto više glasova od konzervativne Nove Demokratije premijera Antonisa Samarasa.

Siriza je biračima obećala da će preispitati sporazume o kreditima EU i finansijskih organizacija koji treba da izvuku Grčku iz teške ekonomske krize, i da će tražiti bolje uslove otplate i obimni otpis dugova.

Takva obećanja, vladajući konzervativci ocenili su kao nerealne i potencijalno fatalne za oporavak krhke grčke privrede.

Pošto sve ukazuje na to da Siriza neće osvojiti apsolutnu većinu, ta partija će morati da napravi koaliciju sa drugim strankama, kao što je partija umerene levice Potami (Reka) za koju će najverovatnije glasati između pet i šest odsto građana.

Ankete su pokazale i porast rejtinga ekstremno desne partije Zlatna zora, koja bi mogla da zauzme treće mesto.

Izbori u Grčkoj i eventualna pobeda Sirize nada su i za druge izrazito levičarske partije u Evropi, kao što su Pademos u Španiji ili partija Levog fronta Žan Lik Melanšona u Francuskoj.