Ankete: Ubedljiva pobeda Sirize na izborima u Grčkoj

Svet 25. jan 201519:01 > 19:08
EPA

Grčka radikalno leva partija Siriza pobedila je na današnjim vanrednim parlamentarnim izborima u Grčkoj, sa osvojenih između 35,5 i 39,5 odsto glasova, pokazuje izlazne ankete pet agencija za istraživanje javnog mnjenja.

Ipak, još se ne zna da li će Siriza koja se zalaže za reviziju sporazuma Grčke s međunarodnim kreditorima, moći da formira samostalnu vladu ili će morati u koaliciju s nekom od stranaka.

Na drugom mestu nalazi se Nova demokratija sa osvojenih između 23 i 27 odsto glasova, dok su partija centra Potami (Reka) i krajnje desničarska Zlatna zora osvojile između 6,4 i osam odsto glasova.

Komunistička partija Grčke zadobila je prema izlaznim anketama podršku između 4,7 i 5,7 odsto birača, dok je nekada suvereno vladajućem socijalističkom PASOK-u, pripalo svega između 4,2 i 5,2 odsto glasova birača.

Lider Sirize Aleksis Cipras obećao je u izbornoj kampanji da će ponovo pregovarati o sporazumu o međunarodnom zajmu od 240 milijardi evra koji je Grčka ugovorila da ne bi bankrotirala.

On je obećao da će obustaviti mnoge reforme koje su od Grčke zahtevali kreditori, u zamenu za pomoć koja je omogućila da održi finansijsku solventnost od 2010.

Na vanrednim parlamentarnim izborima u Grčkoj glasalo se danas od 7.00 do 19.00 po lokalnom vremenu (18.00 po srednjeevropskom), a pravo glasa imalo je 9,8 miliona od ukupno oko 11 miliona stanovnika Grčke.