Vlasti u Madridu pojačale kontrolu finansija Katalonije

Svet 15. sep 201721:17 > 21:23
Tanjug/AP, Manu Fernandez

Španske vlasti pojačale su kontrolu nad potrošnjom regionalnih katalonskih vlasti kako bi osigurale da se javna sredstva ne koriste za finansiranje referenduma o nezavisnosti, rekao je ministar finansija Kristobal Montoro.

Posle sastanka vlade, Montoro je rekao da da je Vlada dala katalonskim zvaničnicima 48 sati da se povinuju novom sistemu kontrole javnih isplata kako bi se „garantovalo da nijedan evro ne ode za finansiranje nelegalnih činova“.

Montoro je rekao novinarima da je vanredna kontrola opravdana kako bi se platili javni službenici i potrepštine za obrazovanje i zdravstvo, dok se istovremeno obezbeđuje finansijska stabilnost i brani pravni poredak zemlje.

Prošle nedelje španski ustavni sud je suspendovao referendum o nezavisnosti koji su katalonski lideri zakazali za 1. oktobar, pošto su sudije utvrdile da je neustavan, kako je to tvrdila vlada u Madridu.

Separatistički političari u Kataloniji, najbogatijem španskom regionu, i dalje rade na organizovanju referenduma uprkos zabrani i uprkos pokretanju krivične istrage za tri četvrtine katolonskih gradonačelnika koji podržavaju glasanje.

Katalonski potpredsednik Oriol Žunkeras, koji je nadležan za ekonomiju, rekao je u četvrtak da će prestati da dostavlja centralnim vlastima nedeljne izveštaje o potrošnji.

Španija je u julu od 17 regionalnih vlada tražila da umesto mesečno, nedeljno dostavljaju izveštaje o potrošnji, kako su ubrzane pripreme za referendum.

Žunkeras je rekao da je taj potez politički motivisan i dodao da će katalonska vlada slati samo mesečne izveštaje.

Centralna vlada je odbacila poziv katalonskih lidera da se razgovara o referendumu. Po španskom zakonu, referendum o secesiji može predložiti samo centralna vlada, a svi glasači imaju pravo da glasaju o pitanjima povezanim sa suverenitetom.

U zahtevu za diskusiju, katalonski predsednik Karles Pućdemon, Žunkeras, predsednica katalonskog parlamenta Karme Forcadel i gradonačelnica Barselona Ada Kolo optužili su špansku vladu za pokretanje „ofanzivne represije bez presedana“.

Portparol premijera Španije Marijana Rahoja rekao je da premijer ne može „nešto nelegalno pretvoriti u nešto legalno“.