EK: Katolonski referendum nelegalan, nasilje nije instrument

Svet 02. okt 201712:18 > 17:54
REUTERS/Yves Herman

Evropska komisija saopštila je da prema Ustavu Španije jučerašnje održavanje glasanja u Kataloniji nije legalno, ali je poručila i da nasilje nikad ne može biti instrument u politici i pozvala sve strane na dijalog.

U saopštenju povodom „događaja u Španiji“, EK je navela da je za Komisiju, kao što je njen predsednik Žan Klod Junker više puta ponovio, to unutrašnje pitanje Šrpanije koje treba da bude rešeno u okviru ustavnog uređenja te zemlje.

„Ponavljamo da je stav koji zastupa ova komisija bio isti zakonski stav koji je imala i prethodna administracija Komisije. Ako bi referendum bio organizovan u skladu sa Ustavom Španije, to bi značilo da bi se teritorija koja napušta zemlju našla van EU“, dodala je Komisija.

Osim samo zakonskog aspekta ovog pitanja, Komisija veruje da je ovo vreme za jedinstvo i stabilnost, ne rasparčavanje i podele.

„Pozivamo sve relevantne strane da brzo krenu sa sukobljavanja na dijalog. Nasilje nikada ne može biti instrument u politici. Verujemo da će premijer Španije Marijano Rahojo rešavati ovaj težak proces uz puno poštovanje Španskog Ustava i osnovnih prava građana koja su u njemu sadržana“, zaključeno je u saopštenju.

Devedeset odsto glasača na juče održanom referendumu u Kataloniji je glasalo za nezavisnosti tog regiona od Španije, zvanično je objavljeno u Barseloni na osnovu preliminarnih rezultata glasanja koje je Madrid proglasio ilegalnim.

Portparol Evropske komisije Margaritas Skinjas izjavio je da Katalonija i Kosovo nisu slučajevi za poređenje.

Na konferenciji za novinare u Briselu, odgovarajući na pitanja o referendumu o nezavisnosti Katalonije, Skinjas je rekao da je Španija država članica Evropske unije.

Evropski savet pozvao Španiju da izbegne upotrebu sile

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk pozvao je danas premijera Španije Marijana Rahoja da izbegne „novo zaoštravanje i upotrebu sile“, dan posle policijskog nasilja protiv birača na referendumu o nezavisnosti španskog regiona Katalonije.

Tusk je danas telefonom razgovarao s Rahojem i rekao da, iako oni dele ustavno mišljenje da ne treba priznati nedeljni referendum u Katalonoji, da on ne bi želeo da se ponovi nasilje koje se dogodilo za vreme referenduma.

Kako je Tusk preneo preko Tvitera, pozvao je Rahoja da „nadje način da se izbegne novo zaoštravanje i nova upotreba sile“.

Katalonski zvaničnici tvrde da je referendum koji je protekao uz polciijsk nasilje, pokazao da je većina glasala za nezavisnost. Po preliminarnim rezultatima referenduma u Kataloniji, 90 odsto glasača je podržalo nezavisnost, a na referendum je izašlo oko 42 odsto upisanih u birački spisak.

Predsednik regiona Katalonije Karles Pućdemon ocenio je danas da je neophodno medjunarodno posredovanje u rešavanju krize izmedju centralnih vlasti Madrida i Katalonije.