Poljak koji je izazvao požar u Baru, traži pomoć od Dude

Svet 03. okt 201710:35 > 10:39
NTB Scanpix / Hakon Mosvold Larsen via REUTERS

Poljski turista koji je u avgustu izazvao požar u šumi kod Bara, u Crnoj Gori, uputio je apel poljskom predsedniku Andžeju Dudi da mu pomogne da izađe iz "neljudskih uslova" crnogorskog zatvora u kojem "ćeliju deli sa ubicom, silovateljem i švercerom izbeglica".

On tvrdi da je nevin jer kaže da je vatru zapalio na izričit zahtev crnogorskih spasilaca da bi signalizirao gde je.

„Od žrtve koja spasava vlastiti život, postao sam kriminalac, terorista, piroman. Otrgnut od svoje zemlje, porodice, bliskih i crkve. Zatvoren. Osuđen bez presude. Advokat koji mi je dodeljen, posetio me je samo jednom. Prvog dana u Podgorici“, napisao je David Šidlo poljskom predsedniku, javljaju poljski mediji.

Šidlo, izviđač koji je u Crnu Goru došao na kampovanje izviđača Poljske katoličke crkve, u pismu predsedniku Dudi naglašava da se, ;kada se izgubio, opirao da paljenjem vatre signalizira vatrogascima i spasiocima koji su za njim tragali ;gde je, svestan da i jedna varnica može da izazove veliki požar.

„Napravio sam od kamenja malo ognjište i zapalio vatricu da krene dim. Niko ga nije primetio. Znao sam da ne smem da zapalim veću vatru jer će se brzo preneti na grmlje i travu. Spasilačka grupa je kategorično insistirala da zapalim veću vatru. Kazali su da i ako krene požar, biće bezbedno jer će plamen krenuti gore uz padinu. Tako sei desilo, u sekundi je vatra prešla na okolno rastinje“, opisao je poljski turista.

Poljski izviđač čija se vatrica za spasioce pretvorila u veliki požar kraj mesta Šušnja, sa štetom procenjenom na oko tri miliona evra, bio je uveren, kako opisuje, da je patnjama došao kraj kada su ga primetila dva lovca, ali uhapšen je.

Prve tri noći proveo je u pritvoru u Baru, posle toga prebačen je u zatvor u Podgorici, a šta će biti dalje moglo bi da bude jasno tek iduće nedelje.

„Bio bih neizmerno zahvalan kada biste mogli da učinite bilo šta da ubrzate moj povratak kući. U Poljsku, porodici, na posao. Nisam ni zločinac, ni kriminalac, a poneli su se prema meni tako, na neljudski način“, napisao je Šidlo poljskom predsedniku.

Porodica 27-godišnjeg Davida Šidla je na internetu počela da prikuplja novac za advokate, oko 11.000 evra, jer se plaši da bi crnogorske vlasti mogle da pokušaju da ga okrive i za druge požare koji su tada izbili.