Kuba o proteranim diplomatama: Neodgovorno i brzopleto

Svet 03. okt 201723:33 > 23:37
REUTERS/Alexandre Meneghini

Kuba je saopštila da je Vašington na nerazjašnjene "zvučne napade" na američke diplomate u Havani odgovorio "neodgovorno" i "ishitreno".

Ministar spoljnih poslova Kube Bruno Rodriges rekao je novinarima u Havani, posle odluke SAD da proteraju 15 kubanskih diplomata, da kubanska vlada ispunjava sve obaveze prema stranim diplomatskim predstavnicima. 

Rodriges je kitikovao, kako je rekao, „jednostrane i neosnovane odluke“ Vašingtona. 

Zbog neobjašnjenih „zvučnih napada“ u Havani, najmanje 22 osobe, zaposleni u Ambasadi SAD i članovi njihovih porodica, imale su zdravstvene probleme zbog kojih su morali da se vrate u SAD na lečenje. 

SAD su danas odlučile da proteraju 15 kubanskih diplomata u znak protesta što „Kuba nije preduzela prikladne korake da zaštiti američke diplomate“ u Havani od nerazjašnjenih napada. SAD su kubanskim diplomatama dale rok od nedelju dana da napuste zemlju. 

Prošle nedelje su SAD pozvale svoje građane da ne putuju na Kubu i objavile da povlače 60 odsto diplomata iz Havane zbog mogućnosti da budu napadnuti. 

Ministarstvo spoljnih poslova Kube saopštilo je danas da je dozvolilo američkim istražiteljima da prvi put posle više od 50 godina vode istragu na Kubi, posle saznanja o „zvučnim napadima“ i da su „specijalizovane agencije“ SAD posetile Havanu u junu, avgustu i septembru. 

Kuba je tokom druge i treće posete dozvolila SAD unošenje specijalne opreme i omogućila američkim istražiteljima pristup svim objektima.