U Libiji pronađena tela Kopta ubijenih 2015.

Svet 07. okt 201722:12 > 22:13
REUTERS/Zohra Bensemra

Posmrtni ostaci 21 osobe, koje su 2015. godine pogubili džihadisti Islamske države u Libiji, pronađeni su u masovnoj grobnici kod Sirta na severu Libije, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje.

Minstarstvo je navelo da su pronađena tela 20 muškaraca egipatske nacionalnosti, koptskih hrišćana i kao i još jednog muškarca s tamnijom bojom kože.

Masovna grobnica je otkrivena nakon što su neki uhapšeni džihadisti rekli gde se nalazi.

Libijske vlasti uhapsile su krajem septembra osumnjičenog ekstremistu Islamske države koji je, kako se veruje, učestvovao u odrubljivanju glave 21 egipatskom Koptu u Libiji 2015. godine.

Glavni tužilac Al Sadik al Sour rekao je tada novinarima da su odrubiljivanja glave izvedena iza hotela u priobalnom libijskom gradu Sirtu koji je 2015. postao uporište Islamske države pre nego što su libijske snage ponovo preuzele kontrolu nad tim područjem.

Ubistva dokumentovana u video snimku koji su ekstremisti objavili preko interneta šokirala su Egipat i podstakla egipatske vlasti da sprovedu kaznene vazdušne udare. Al-Sour je rekao da ekstremisti Islamske države koristili Sudan, južnog libijskog suseda, da uđu u Libiju.

Stotine ekstremista Islamske države pobeglo je, kako se veruje, iz Sirta u unutrašnjost Libije kada su ih porazile oružane grupe verne vladi u Tripoliju koju podržavaju UN.