Mej dobila tajni savet, Britanija može da ostane u EU?

Svet 08. okt 201709:55 > 10:01
AFP/Daniel Leal-Olivas

Britanska premijerka Tereza Mej nalazi se pod pritiskom da javnosti predstavi tajni pravni savet o zaustavljanju Bregzita pre kraja 2019. godine, ukoliko poslanici procene da je promena stava u nacionalnom interesu, piše britanski "Gardijan".

Poznati advokat Džesika Simor iz komore „Matriks“, čije je sedište u Londonu i Ženevi i sastavljena je od brojnih stručnih pravnih zastupnika, pisala je Mej i od nje je zatražila da na osnovu Zakona o dostupnosti informacija objavi pravni savet. 

Simorova je istakla da su joj „dva dobra izvora“ rekla da je Mej dobila savet „da Britanija može povući Član 50 Lisabonskog ugovora bilo kad pre 29. marta 2019. godine što bi rezultiralo ostankom te zemlje u evropskom bloku prema sadašnjim, pogodnim uslovima“. 

Vest o tajnom pravnom savetu objavljena je u vreme kada u Britaniji vlada sve veća zabrinutost da razgovorima između Londona i Brisela preti katastrofa.

Poziv premijerki da objavi pravni savet usledio je nakon saopštenja Vlade da je Bregzit sada nemoguće zaustaviti i da će poslanici morati da biraju između dogovora sa Briselom, čak iako je loš po London, ili bez ikakvog dogovora. 

Britanski dnevnik ukazuje i na to da sve veće nezadovoljstvo vlada među proevropskim poslanicima i unutar poslovne i pravne zajednice zbog vladinog „kamikaza“ pristupa pregovorima sa Briselom. 

Zabrinutost zbog nedostatka fleksibilnosti dodatno je intenzivirana nakon konferencije Konzervativne stranke u Mančesteru i govora Tereze Mej. Evropski lideri su nakon toga počeli da izražavaju sumnju u to da li ona ima dovoljno političkog autoriteta za napredak pregovora ka dogovoru sa zadovoljavajućim ishodom.