Republikanci pokreću istrage o Hilari Klinton i Obami

Svet 25. okt 201710:21 > 10:24
Reuters/Jim Young

Republikanci u Predstavničkom domu američkog Kogresa najavili su otvaranje dve parlamentarne istrage, jednu koja se odnosi na administraciju bivšeg predsednika SAD Baraka Obame i drugu koja se odnosi na bivšu kandidatkinju za predsednika i državnu sekretarku Hilari Klinton.

Cilj prve istrage jeste da se razjasni odluka Federalnog istražnog biroa i Ministarstva pravde tokom predsedničke kampanje 2016. da se ne pokreće postupak protiv Hilari Klinton u vezi sa korišćenjem njenog ličnog servera za slanje mejlova dok je bila državna sekretarka.

Druga istraga treba da razjasni odluku administracije Baraka Obame iz 2013. u vezi s prodajom rudarske grupe Uranijum 1 ruskoj kompaniji Rosatom, takođe u vreme kada je Klintonova bila državna sekretarka. Ova odluka dovela je do toga da Rosatom poseduje 20 odsto zaliha američkog uranijuma.

Istrage su pokrenute u trenutku kada su republikanci i predsednik SAD Donald Tramp u centru pažnje zbog istraga o mogućem mešanju Rusije u predsedničku kampanju 2016. godine.

Demokrate u Predstavničkom domu reagovale su odmah, optužujući republikance da novim istragama žele da skrenu pažnju sa ove teme.

Najava novih istraga usledila je posle medijskih izveštaja u kojima se navodi da je FBI istraživao slučaj Uranijum 1/Rosatom 2013. godine. Republikanci su izjavili da žele da znaju zašto Kongres nije bio obavešten o ovoj istrazi.