Od četvrtka stroža provera putnika za SAD

Svet 25. okt 201721:04 > 21:06
Pixabay

Međunarodne aviokompanije će od sutra postepeno početi da primenjuju nove bezbednosne mere za letove za SAD, koje uključuju detaljnija ispitivanja putnika, saopštilo je danas više kompanija.

Portparolka američke vlade rekla je danas da će se nove bezbednosne mere za letove koji idu za Ameriku iz inostranstva odnositi „na sve letove“, prenosi agencija AP.

Liza Farbstin, portparolka Uprave SAD za saobraćajnu bezbednost (Transport Security Administration), rekla je za AP da će nove mere pogoditi oko 2.100 letova koji dnevno stižu u SAD.

Ona je rekla da bi nove bezbednosne mere „mogle da uključe“ pojačani „skrining“ putnika, pojačani „skrining“ elektronike i pojačane bezbednosne mere i dodala da će i državljani SAD i stranci biti podvrgnuti istim bezbednosnim proverama.

Šest svetskih aviokomapnija koje imaju interkontinentalne letove, saopštilo je da će početi da postavljaju „bezbednosna pitanja“ putnicima pre ukrcavanja na letove za SAD, na zahtev američkih zvaničnika.

Aviokompanije Emirejts (Emirates), Er Frans (air Frans) i Norvidžan (Norweigian) potvrdile su za Frans pres da su američke vlasti tražile strože kontrole, a druge kompanije su navele u saopštenjima da će se takođe povinovati zahtevima SAD.

Detalji novih mera, koji ulaze u okvir imigracione politike administracije predsednika SAD Donalda Trampa, za sada nisu precizirane.

Kompanija Emirejts navodi da će s putnicima biti vođeni razgovori na mestu čekiranja za let, dok je Er Frans naveo da će voditi dodatne „bezbednosne razgovore“, navodi agencija Frans pres.

Er Frans je naveo da će nove mere od iduće nedelje biti primenjene na sve letove za SAD. Francuska kompanija je navela da će početi primenu nove procedure sutra na pariskom aerodromu Orli, a nedelju dana kasnije, 2. novembra na aerodromu Šarl de Gol.

Radi seo dodatnom upitniku za putnike, koji će morati da ispuni svi putnici koji kreću za SAD iz Pariza, kao i putnici koji presedaju na letovima Er Fransa.

„Pored upitnika takođe nam je traženo uvođenje dodatnih bezbednosnih mera oko aviona, kabine i dela za prtljag, pre polaska“, naveo je Er Frans.

Kataj Pacifik (Cathay Pacific) je naveo da će ukinuti mogućnost da putnici za SAD registruju prtljag od kuće ili izvan aerodroma i da će takođe voditi intervjue na mestima ukrcavanja u avion.

Kompanija Norvidžan je saopštila da je upozorila putnike putem SMS-a i da će šalteri za čekirnje biti otvoreni četiri sata pre polaska aviona.

Egipatska nacionalna kompanija Idžipter (EgyptAir) saopštila je da jača bezbednosne mere na svojim letovim za Njujork kao odgovor na zahtev američkih bezbednosnih vlasti. Kompanija je navela da će nove mere početi da se primenuju sutra i podrazumevaće detaljnije pretrage putnika i njihovog prtljaga, kao i intervjue.

Katej Pacifik, IdžiptEr, Emirejts i Lufthanza su rekli da će početi s intervjuima sutra.

Američka administracija ranije je bila zabranila unošenje računara i neke elektronske opreme u avione na letovima s više aerodroma na Bliskom istoku. Ta mera je kasnije ukinuta uz naznaku da aviokompanije treba da pooštre bezbednosnu proveru za letove.

SAD su pokušale da uvede zabranu ulaska za državljane više zemalja ali ta mera je zaglavila u sudskoj proceduri, te se ne primenjuje.