NATO: Broj vojnika tokom ruske vežbe bio veći od dozvoljenog

Svet 26. okt 201723:14 > 23:17
REUTERS/ Francois Lenoir

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da članice Alijanse imaju drugačije informacije o broju vojnika tokom vežbe "Zapad 2017" održane u septembru u Belorusiji i Rusiji, od broja koji je Rusija saopštila.

„Mnogi saveznici su rekli da postoji razlika u informacijama, od broja koji je navela Rusija i stvarnog broja vojnika tokom vežbe“, rekao je Stoltenberg na sastanku Saveta NATO-Rusija.

Načelnik američke vojske u Evropi Ben Hodžiz ocenio je da je u vežbama bilo oko 40.000 vojnika.

Neke zemlje NATO-a navele su da je broj bio još veći, oko 120.000 vojnika, dok je Moskva navela broj od 12.700 vojnika.

NATO je naveo da ukoliko se predje prag od 13.000 vojnika, ta organizacija ima pravo da uputi posmatrače na lice mesta u skladu sa Bečkom konvencijom, koju je i Rusija potpisala.

Rusija je pozvala predstavnike NATO-a i susednih zemalja tokom dana odredjenog za posete ali oni nisu imali pristup vojnicima niti programu vežbe.

Ruski ambasador pri NATO-u Aleksandar Gruško izjavio je na istom sastanku da NATO ne poseduje dokaze za svoje tvrdnje o broju vojnika koji su učestvovali u manevrima.

Velika vojna vežba „Zapad 2017“ održana je u Rusiji i Belorusiji od 14. do 20. septembra.

Odnosi NATO i Rusije pogoršali su se posle ruskog pripajanja Krima 2014. godine i kako smatra Zapad, podrške Moskve pobunjenicima u istočnoj Ukrajini.