Rahoj: Prvi potez smena Pućdemona i njegovih ministara

Svet 27. okt 201711:12 > 11:14
Tanjug / AP, Francisco Seco

Premijer Španije Marijano Rahoj izjavio je da će prvi potez njegove vlade biti smena predsednika Katalonije Karlesa Pućdemona i njegovih ministara, ako španski Senat odobri primenu specijalnih ovlašćenja protiv katalonskih vlasti.

Rahoj je to rekao u obraćanju gornjem domu španskog parlamenta, koji danas treba da glasa o aktiviranju člana 155 Ustava, odnosno preuzimanju nadležnosti Katalonije u cilju sprečavanja nezavisnosti tog regiona, navodi Asošiejted pres.

Istovremeno su u Barseloni poslanici vladajuće katalonske većine – zagovornici njene secesije od Španije, potpisali predlog da na današnjoj sednici Parlament Katalonije glasa o uspostavljanju nezavisne republike.

Ispred katalonskog parlamenta nekoliko hiljada demonstranata očekuje proglašenje nezavisnosti do kraja dana.

U Madridu je Rahoj, pozdravljen gromkim aplauzom i pre i posle govora u Senatu, rekao da je Španija pred izazovom kakav nije videla u skorijoj istoriji.

Rahoj je rekao da je „ono što se dešava u Kataloniji čisto kršenje zakona, demokratije i prava svih“ i da „to ima posledice“.

On je naveo da su vanredne mere jedini izlaz iz krize i da aktiviranje specijalnih ovlašćenja nema za cilj oduzimanje sloboda Katalonaca već njihovu zaštitu.

Rahoj je u subotu zatražio od Senata da ga ovlasti da smeni katalonske separatističke lidere i uvede direktnu upravu Madrida nad Katalonijom, da ograniči ovlašćenja katalonskog parlamenta, kao i da ovlasti špansku Vladu da raspiše vanredne izbore za katalonski parlament.

Katalonski parlament kasnije danas takođe će odžati posebnu sednicu, tokom koje bi mogla zvanično da bude proglašena nezavisnost tog regiona na severoistoku Španije.

Politička kriza između Barselone i Madrida produbila se posle 1. oktobra, kada su katalonske vlasti održale referendum o nezavisnosti te oblasti, koji su centralne vlasti zabranile.