Katalonske stranke traže proglašenje nezavisnosti

Svet 27. okt 201712:11 > 14:41
Tanjug/AP, Santi Palacios

Katalonske stranke koje se zalažu za nezavisnost su podnele parlamentu u Barseloni zahtev da usvoji rezoluciju za proglašenje nezavisnosti Katalonije.

Katalonske separatističke stranke podnele su zahtev regionalnom parlamentu da proglasi Republiku Kataloniju, ali nije poznato hoće li se o tome glasati na današnjoj sednici, prenosi Rojters pozivajući se na lokalne medije.

Premijer Španije Marijano Rahoj izjavio je prethodno da će prvi potez njegove vlade biti smena predsednika Katalonije Karlesa Pućdemona i njegovih ministara, ako španski Senat odobri primenu specijalnih ovlašćenja protiv katalonskih vlasti.

Rahoj je to rekao u obraćanju gornjem domu španskog parlamenta, koji danas treba da glasa o aktiviranju člana 155 Ustava, odnosno preuzimanju nadležnosti Katalonije u cilju sprečavanja nezavisnosti tog regiona, navodi Asošiejted pres.

Portparol opozicione partije pocepao primerak deklaracije

Portparol opozicione partije, koja se protivi nezavisnosti Katalonije, Karlos Karizosa pocepao je primerak deklaracije nezavisnosti, rekavši da secesionisti pokušavaju da izvrše udar protiv demokratije u Španiji, javio je AP.

Karizosa, koji predstavlja Građansku partiju, je rekao da deklaracija nezavisnosti ostavlja one Katalonce, koji nisu
za otcepljenje bez vlade, dodajući da njegova partija neće dozvoliti uništavanje Katalonije.

„Danas je tužan i dramatičan dan, ovo je dan kad secesionisti izvode udar protiv demokratije“, rekao je on.

AP podseća da zagovornici otcepljenja imaju malu većinu u parlamentu Katalonije.