Anoniman poziv ambasadi SAD 25 minuta pre ubistva Kenedija

Svet 27. okt 201718:30 > 19:39
REUTERS/Brian Snyder

Rečima "nemam izbora", pozivajući se na zaštitu nacionalne bezbednosti i apele CIA i FBI, američki predsednik Donald Tramp blokirao je objavljivanje oko 300 dokumenata o ubistvu Džona Kenedija.

Ipak, američki Nacionalni arhiv već je objavio 2.800 poverljivih dokumenata o tom slučaju, koji otkrivaju i da je jedan britanski list primio anoniman poziv o „velikoj vesti“ u SAD nešto pre atentata.

Više od pola veka atentat na 35. američkog predsednika, Džona F. Kenedija bio je predmet teorija zavere, događaj koji je intrigirao javnost širom sveta. Sada je natpis „strogo poverljivo“ skinut sa brojnih fascikli, koje su između ostalog sadržale i poruku direktoru FBI-a datiranu na 26. novembar 1963.

Nepoznati glas, navodi se u poruci, rekao je novinaru Kembridž njuza da pozove američku ambasadu u Londonu zbog „velike vesti“ i spustio slušalicu. Britanska obaveštajna služba utvrdila je da je telefon redakcije britanskog lista zazvonio 25 minuta pre nego što su poleteli hici prema Džonu Kenediju.

Obelodanjeni dokumenti pokazuju i da je FBI znao da se Liju Harviju Osvaldu preti smrću. Osumnjičen da je ubio Kenedija i sam Osvald ubijen je dva dana kasnije.

„Protekle noći primili smo poziv u našoj kancelariji u Dalasu, od strane muškarca koji je govorio smirenim glasom i koji je tvrdio da je član grupe organizovane za Osvaldovo ubistvo“, čuje se iskaz Dž. Edgara Huvera, tadašnjeg direktora FBI-ja od 24. novembra 1963.

Iz mase dokumenata „izronile“ su i informacije o planovima CIA oko ubistva Fidela Kastra i strahovima SSSR-a od raketnog napada SAD-a, ali i detalji o vezama koje je Osvald imao sa Rusima.

Ipak, oko tri stotine dokumenata i dalje je pod velom tajne, aktuelni američki predsednik Donald Tramp blokirao je njihovo objavljivanje, jer, navodi, to može da ima „potencijalno nepovratnu štetu“ po nacionalnu bezbednost.

„Dokumenti o Kenediju biće pažljivo objavljivani. Na kraju će sve biti vrlo transparentno. Nadam se će javnost biti obaveštena o svemu…“, napisao je Tramp na Tviteru.

Tramp je, međutim, naložio državnim organima da sve izuzete delove provere u narednih 180 dana, a nakon toga će zatražiti da sve informacije, za koje službena tela nemaju dokaze da ih treba zadržati u tajnosti, saopšte javnosti.