Škotska traži od Londona hitno pojašnjenje plana za Bregzit

Svet 27. okt 201721:41 > 21:44
REUTERS/Russell Cheyne

Škotska premijerka Nikola Stardžon zatražila je od britanske premijerke Tereze Mej da "hitno pojasni" planove za prelazni period nakon Bregzita i izrazila zabrinutost da se zemlje kreće ka Bregzitu "bez dogovora".

Velika Britanija bi trebalo da napusti EU u martu 2019. ali je Mej prošlog meseca nagovestila da bi London mogao da nastavi sa isplatama novca Uniji da bi tokom dvogodišnjeg „perioda implementacije“ odnosi uglavnom ostali nepromenjeni.

Mej je ove nedelje ipak navela da je moguće da ne dođe do sporazuma o prelaznom periodu dok se ne postigne dogovor o budućim trgovinskim odnosima, što su pregovori koji još nisu počeli, a mogli bi trajati godinama.

Britanci su u junu 2016. izglasali izlazak iz EU, ali je Škotska većinski glasala za ostanak u Uniji.

Stardžon, pristalica nezavisnosti Škotske, kritikovala je planove Tereze Mej da Britaniju izvede iz jedinstvenog tržišta i carinske unije EU.

U danas objavljenom pismu premijerki, Stardžon je navela da Mej mora da „apsolutno jasno“ saopšti da radi na tranzicionom sporazumu.

Škotska premijerka je izrazila „sve veću zabrinutost zbog mogućnosti da pregovori mogu da se završe bez sporazuma“.

Prema njenima rečima, škotski parlament bi to pokušao da spreči jer je „bolje da ne bude Bregzita nego da nema sporazuma“.

Kabinet Tereze Mej je potvrdio prijem pisma i saopštio da će biti odgovoreno „u razumnom roku“.