Burundi prva zemlja koja se povukla iz Međunarodnog suda UN

Svet 27. okt 201721:46 > 21:50
Pixabay

Burundi je prva zemlja koja se povukla iz Međunarodnog krivičnog suda UN, ali zvaničnici navode da će Tužilaštvo Suda nastaviti ispitivanje zločina počinjenih u toj istočnoafričkoj zemlji.

Portparol suda je potvrdio današnje povlačenje Burundija, godinu dana pošto je ta zemlja obavestila generalnog sekretara UN da namerava da napusti Sud koji istražuje najteže zločine u svetu.

Povlačenje iz tog suda su prošle godine najavili i Južna Afrika i Gambija, ali su od toga odustali ove godine.

Ministarka pravde Burundija Ajmi Lorentin Kanijana ocenila je da je povlačenje svoje zemlje kao „veliko postignuće“ u ponovnom uspostavljanju nezavisnosti te zemlje i pozvala policiju i tužioce da poštuju ljudska prava kako „beli ljudi“ ne bi mogli da se „oslanjaju na lažne dokaze kada optužuju Burundi“.

Političko nasilje u Burundiju traje od aprila 2015. godine, kada je predsednik Pjer Nkurunziza objavio da namerava da se kandiduje za treći mandat, a potom i pobedio. Tužioci Međunarodnog krivičnog suda  počeli su u aprilu 2016. godine da istražuju tamošnje zločine.

Komisija UN je prošlog meseca saopštila da se u Burundiju i dalje vrše zločini protiv čovečnosti, uključujući ubistva i seksualne zločine, i zatražila od suda da što pre otvori istragu. Na osnovu izjava više od 500 svedoka, komisija navodi u izveštaju da su za zločine navodno odgovorni vodeći zvaničnici obaveštajne službe i policije.

Stotine hiljada ljudi napustile su Burundi čije povlačenje iz suda kritikuju borci za zaštitu ljudskih prava i pozivaju taj Sud da sudi odgovornima.