Katalonska policija: Nastavićemo da radimo normalno

Svet 28. okt 201714:39 > 14:46
REUTERS/Juan Medina

Katalonska regionalna policija objavila je saopštenje u kom se navodi da će funkcionisati normalno iako je Madrid smenio njenog šefa jer španska centralna vlada pokušava da zaustavi kretanje regiona ka nezavisnosti, piše agencija AP.

Regionalna policija je u subotu ujutru napisala na Tviteru da je „zaštita i garantovanje sigurnosti ljudi naš prioritet. Nastavićemo da radimo normalno“.

Katalonski parlament je u petak proglasio nezavisnost. Taj potez je podstakao špansku vladu da preuzme direktnu upravu severoistočnim regionom, raspuštanjem regionalne separatističke vlade i raspisivanjem novih izbora u decembru, javlja AP.

Protivnici nezavisnosti Katalonije održavaju miting u španskoj prestonici Madridu. Na Trgu Kolon (Plaza de Colon) okupile su se se hiljade ljudi, mnogi su mahali španskim zastavama ili su ih nosili oko ramena.

Miting se održava posle jednog od najgorih dana poslednjih decenija.

U petak je parlament u severoistočnom regionu Kataloniji proglasio nezavisnost.

Ubrzo zatim, španski Senat je centralnoj vladi u Madridu dao ovlašćenje da preuzme direktnu kontrolu nad regionom i otpusti njenu separatističku vladu.

 Španija je u subotu ujutru otpustila regionalne lidere u Kataloniji.

Španija je preuzela direktnu kontrolu nad Katalonijom i otpustila pobunjeničku separatističku vladu u regionu objavljivanjem posebnih mera preko noći u službenom glasilu na internetu.

Taj potez je došao rano u subotu nakon što je separatistički katalonski parlament u petak proglasio nezavisnost.

Premijer Mariano Rahoj, koji sada zamenjuje katalonskog predsednika Karlesa Pućdemonta kao vrhovne vlasti u severoistočnom regionu, raspustio je regionalni parlament i sazvao nove regionalne izbore 21. decembar.

Pućdemont i 12 članova katalonskog kabineta više neće primati platu i biće optuženi za uzurpiranje funkcija ako odbiju da poštuju odluke Madrida.

Nije bilo neposrednog odgovora najviših zvaničnika iz Katalonije. Samo je direktor katalonske regionalne policije, koji je takođe otpušten, izdao je saopštenje u kojem kaže da će se pridržavati najnovijih odluka Madrida, javlja AP.