Pućdemon pozvao Katalonce na mirno suprotstavljanje Madridu

Svet 28. okt 201715:21 > 15:27
Tanjug/ Presidency Press Service, Pool Photo via AP

Lider katalonskih separatista Karles Pućdemon pozvao je Katalonce na mirno suprotstavljanje pošto je Vlada Španije formalno preuzela kontrolu nad Katalonijom.

„Nastavićemo da radimo na izgradnji slobodne države“, rekao je Pućdemon u prvom televizijskom obraćanju javnosti nakon što ga Vlada Španije smenila.

Njegov govor je izgleda snimljen unapred, jer je španska televizija „La seksta“ istovremeno uživo prikazala da Pućdemon ruča u jednom baru u rodnom gradu Đironi, gde su ga povremeno prekidali stanovnici tražeći da poziraju s njim za selfije.

Pućdemonovo obraćanje javnosti objavila je regionalna TV3. Na snimku je prikazan lider katalonskih separatista kako govori na podijumu sa obeležjima katalonske vlade, dok se iza njega vide zastave Katalonije i EU, ali ne i Španije.

Poslanici u katalonskom parlamentu proglasili su u petak nezavisnost tog regiona od Španije, a ubrzo potom je Senat Parlamenta Španije odobrio predlog da Vlada preduzme kontrolu nad Katalonijom i uvođenje vanrednih mera u toj oblasti u skladu sa Članom 155 Ustava Španije.

Potpredsednici španske vlade Soraji Saens de Santamarija povereno je upravljanje Katalonijom nakon odluke centralne vlade u Madridu da uvode prinudnu upravu u Kataloniji, objavljeno je u španskom Službenom glasniku.

Španski premijer Marijano Rahoj, koji je smenio Karlesa Pućdemona, aktivirao je član 155 Ustava, raspustio je regionalni parlament i raspisao regionalne izbore u Kataloniji za 21. decembar.

Aktiviranje člana 155 Ustava znači uvođenje prinudne uprave nad Katalonijom, odnosno centralna vlast preuzima kontrolu nad katalonskom vladom, policijom, finansijama, državnim medijima i komunikacijama do održavanja regionalnih izbora.