Katalonija pod upravom vlasti iz Madrida, dan prvi

Svet 30. okt 201711:28 > 11:38
Tanjug, AP Photo/Manu Fernandez

Katalonija je od danas pod direktnom upravom centralnih vlasti premijera Marjiana Rahoja, u očekivanju reakcije katalonskih separatista smenjenih u petak posle proglašene nezavinosti tog područja, javila je agencija Frans pres.

Španska zastava jutros se vijorila na zgradi regionalne vlade, ispred koje su novinari koji očekuju da li će smenjeni predsednik Katalonije Karles Pućdemon nastaviti rad, jer je rekao da ne priznaje odluke iz Madrida.

Član smenjene katalonske vlade Hozep Rul danas je na Tviteru objavio svoju fotografiju u kancelariji navodeći da obavlja svoje obaveze koje mu je poverio narod Katalonije, javila je agencija AP. 

Španske centralne vlasti navele su da smenjeni funkcioneri mogu da dođu u svoje kancelarije i da uzmu svoje lične stvari, ali im je zabranjeno obavljanje bilo kakve zvanične dužnosti, jer bi u suprotnom mogli da budu privedeni. 

Neimenovani izvori u Barseloni rekli su Frans presu da je „danas povratak u stvarnost i da separatisti neće moći da se nametnu kao državna vlast“. 

„Verovatno će biti neke simbolične borbe protiv primene člana 155 Ustava o ukidanju autonomije (Katalonije) kao dokaz da centralne vlasti ne mogu baš 100 odsto da se nametnu ovde“, rekli su ti izvori francuskoj agenciji.

Rahoj je smenio katalonsku separatističku vlast i raspisao vanredne regionalne izbore, nakon što je parlament Katalonije u petak proglasio nezavisnost tog regiona od Španije. 

Posle toga su usledili skupovi podrške nezavisnosti Katalonije a u nedelju se nekoliko stotina hiljada ljudi okupilo za jedinstvo Španije.