Putin: Smanjen broj ruskih NVO na spisku stranih agenata

Svet 30. okt 201716:18 > 16:39
REUTERS/Alexander Zemlianichenko/Pool

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je znatno opao broj ruskih nevladinih organizacija koje se nalaze u registru stranih agenata.

„Sada je broj takvih organizacija u registru stranih agenata gotovo prepolovljen, njihov broj je opao sa 165 na 89, što je 0,39 odsto ukupnog broja nevladinih organizacija registrovanih u Rusiji“, rekao je Putin na sastanku Saveta Kremlja za civilno društvo i ljudska prava, prenosi Tass.

Broj tih organizacija u registru smanjen je četiri puta u odnosu na 2016. godinu, naveo je ruski predsednik.

Putin veruje da takav rezultat ne bi bio moguć da te nevladine organizacije nisu promenile svoju poziciju. Da bi bila izbrisana iz registra stranih agenata, nevladina organizacija treba ili da obustavi političko delovanje ili da prestane da prima novac iz inostranstva.

On je naveo da „nevladine organizacije radije biraju drugi način“ i dodao da su stvoreni povoljni uslovi za dobijanje sredstava iz Rusije, kako organizacije ne bi morale da traže novac od drugih izvora.

Više od 22 milijarde rubalja (oko 327,5 miliona evra) donirano je nevladinom sektoru u Rusiji tokom prethodnih pet godina, u sklopu donatorskog programa ruskog predsednika. Putin je naveo da je godišnje finansiranje civilnog sektora povećano sedam puta.

Rusija je 2012. godine usvojila zakon o stranim agentima, koji zahteva da politički aktivne organizacije koje dobijaju sredstva iz inostranstva budu registrovane kao strane agenture.