Zeman: EU je sudbina Češke

Svet 30. okt 201718:26 > 18:32
MICHAL CIZEK / AFP

Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je da je Evropska unija sudbina Češke i da u njoj treba da ostane, a ono što zavređuje kritiku da kritikuje iznutra.

„Uprkos svim primedbama na neke korake EU koji su nepromišljeni, pa čak i besmisleni, kao cena maslaca koja je izletela gore zato što EU dotira kada ne proizvodite mleko, bez obzira ne sve te poteze, EU jeste naša sudbina, trebalo bi da ostanemo u njoj i trebalo bi da je iznutra kritikujemo za sve njene nepromišljene korake“, kazao je Zeman u intervjuu češkom javnom radio servisu Radiožurnal.

Predsednik Češke podržao je predloge češke ekstremne desnice, stranke Sloboda direktna demokratija Tomija Okamure da se konačno u Češkoj usvoji zakon o opštem referendumu, a Zemanu ne bi smetalo ni da se raspiše referendum o izlasku iz EU, međutim, ponovio je da bi on glasao za to Češka iz EU ne izlazi.

Iako je nedavno digao buru konstatacijom da je ruska aneksija Krima svršen čin i da bi Rusija trebalo Ukrajini za otcepljeno poluostrvo da isplati kompenzacije, Zeman je danas podržao teritorijalni integritet Španije i izjasnio se protiv nezavisnosti za Kataloniju.

„U celoj toj stvari me je zainteresovalo jedno. U Barseloni su ogromne, milionske demonstracije za i protiv nezavisnosti. To znači otprilike 1:1. Tako ne nastaje secesija. Tako ne nastaje nezavisnost. Ni regionalna samouprava koja bi izrasla u novu zemlju na mapi Evrope. Da je to je to 10:1, molim lepo, 8:2 onda bih to shvatio. Ako je 1:1 želim teritorijalni integritet Španije“, kazao je češki predsednik u razgovoru za nacionalni radio.