Pućdemon u Belgiji, potvrdio njegov advokat

Svet 30. okt 201721:12 > 21:12
PAU BARRENA / AFP

Belgijski advokat Pol Bekert rekao je da se smenjeni katalonski lider Karles Pućdemon nalazi u Belgiji i da je njegov klijent.

 Bekert nije hteo da potvrdi da li radi s Pućdemonom na traženju azila.

„Mogu da potvrdim da me je Karles Pućdemon imenovao pravnim zastupnikom i da je trenutno u Belgiji“, rekao je on putem telefona.

„Ja sam njegov advokat u slučaju da mu to zatreba. U ovom trenutku nema posebnih dokumenata koje pripremam za njega“, istakao je belgijski advokat.

Pućdemonova stranka je danas objavila kako će izaći na vanredne izbore u Kataloniji koje je za dva meseca sazvala španska vlada i premijer Marijano Rahoj.

U subotu je španska vlada preuzela kontrolu nad katalonskom administracijom time što je aktivirajući članak 155. ustava razrešila dužnosti katalonsku vladu i sazvala izbore za 21. decembar.

Belgijski komesar: Azil Pućdemonu teorijski moguć ako dokaže da je progonjen

U Belgiju odbegli smenjeni katalonski premijer Karles Pućdemon i još pet ministara mogli bi samo u slučaju da „dokažu da su žrtve teškog progona“ i da im preti „ozbiljna opasnost“ možda dobiti politički azil u Belgiji, iako je to malo verovatno jer je reč o državljanima Španije koja je članica Evropske unije.

To je večeras briselskoj tv stanici RTL izjavio belgijski komesar za izbeglice Dirk Van den Bulke koji je podvukao da bi odbegli morali dokazati i da „ne postoji nikakva mogućnost da budu zaštićeni u svojoj zemlji“.

Van den Buke je objasnio da je „ustaljeno uobičajena pretpostavka da ne postoji mogućnost da državljanin jedne države EU dobije azil u drugoj državi Unije…osim u teoriji u krajnje izuzetnim, veoma posebnim okolnostima“.

Belgija je jedna od retkih članica EU koje omogućavaju da azil zatraže gradjani neke druge zemlje Unije, a dosad je to bio slučaj s nekim Romima iz Slovačke i Rumunije, ali oni azil nisu dobili.

Prethodno je jedan od savetnika Pućdemona je u Barseloni izjavio da je smenjeni šef katalonske vlade u „izbeglištvu“ i spomenuo mogućnost stvaranja „katalonske vlade u egzilu“.

Odlukom španske vlade smenjeni Pućdemon i članovi njegovog kabineta su smenjeni zbog teškog kršenja ustava pošto su nezakonito pokušali da proglase nezavisnost Katalonije, španski državni tužilac Hose Manuel Masa je danas najavio optužnicu protiv smenjenih članova regionalne vlade u Barseloni zbog pobune, odbijanja da priznaju centralnu vlast i pronevere.

Belgijski državni sekretar za migracije i azil Teo Franken, iz redova stranke N-VA koja se zalaže za ostamostaljenje belgijske federalne oblasti Flandrije, prethodno je stavio do znanja da bi Pućemon i njegovi smenjeni ministri mogli dobiti azil u Belgiji, ali je to opovrgao belgijski premijer Šarl Mišel koji je rekao da to „apsolutno nije na dnevnom redu vlade“ u Briselu.