Vanredna situacija zbog nevremena na severoistoku SAD

Svet 30. okt 201721:09 > 21:13
Tanjug/AP/Robert F. Bukaty

Guverner američke savezne države Mejn proglasio je vanrednu situaciju u toj državi gde je oko pola miliona domaćinstava ostalo bez struje zbog jakog vetra i kiše koji su noćas zahvatili severoistok SAD.

Gotovo pola miliona domaćinstava i poslovnih prostora danas popodne je bez struje u toj državi, što je više nego za vreme teške ledene oluje iz 1998. godine koja se pamti.

Guverner Pol LePejdž rekao da će se proglasom vanredne situacije dati komunalnim službama potrebna fleksibilnost da ponovo donekle normalizuju snabdevanje strujom. Kako je navedeno, moglo bi da prođe i nedelju dana pre nego što se ponovo uspostavi redovno snabdevanje.

Jaka oluja koja je pogodila severoistočni deo SAD noćas ostavila je više od 1,5 miliona korisnika širom te oblasti bez struje, a u državi Mejn bez struje je ostalo više od 480.000 domaćinstava.

Meteorološka služba zabeležila je rekordno jake nalete vetra od 110 kilometara na sat.

Vetar je rušio drveće i vodove struje u nekoliko američkih država – Roud Ajlendu Konektiketu, Nju Hempširu i Masačusetsu, a zbog nevremena desetine škola danas nisu radile.