Abe i Stoltenberg pozvali UN da izvrši pritisak na Pjongjang

Svet 31. okt 201708:49 > 08:53
Tanjug via Kazuhiro Nogi/Pool Photo via AP

Japanski premijer Šinzo Abe sastao se u utorak u Tokiju s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom kako bi razgovarali o saradnji u rešavanju bezbednosnih izazova koje, između ostalog, predstavljaju nuklearna testiranja Severne Koreje i njeno lansiranje balističkih raketa.

Abe i Stoltenberg u zajedničkom saopštenju snažno osuđuju nuklearna testiranja Severne Koreje i lansiranje balističkih raketa čime je ta zemlja prekršila više rezolucija Saveta bezbednosti UN.

Dvojica zvaničnika su takođe pozvali članice UN-a da u potpunosti i transparentno sprovedu relevantne rezolucije Saveta bezbednosti i da, kako su naveli, primenjuju odlučujući pritisak na severnokorejski režim da napusti svoj nuklearni i balistički program.

U saopštenju Abe i Stoltenberg izažavaju zabrinutost oko situacije u Istočnom i Južnom kineskom moru, gde je Kina u sporu sa manjim susedima oko teritorijalnih pitanja.

„Ponovo potvrđujemo naše protivljenje jednostranim prinudnim postupcima koji bi mogli da promene status quo i povećaju tenzije“, naveli su japanski premijer i generalni sekretar NATO-a.