Kontakt grupa u Minsku potpisala sporazum od 13 tačaka

Svet 12. feb 201514:05 > 14:14
EPA

Pregovori u Minsku rezultirali su usvajanjem dva dokumenta, od kojih je prvi naslovljen "Paket mera za primenu sporazuma iz Minska", izvestili su ruski mediji.

Dokument, koji je potpisala Kontakt grupa sadrži 13 tačaka:

Prekid vatre – Hitan i sveobuhvatan prekid vatre u određenim područjima oblasti Donjecka i Luganska i njegova striktna implementacija počev od 12 sati (po kijevskom vremenu), 15. februara 2015, javio je Međunarodni servis vesti Sputnik.

Povlačenje naoružanja –  Druga tačka podrazumeva povlačenje teškog naoružanja obe strane na lokacije na podjednakom rastojanju od linije razdvajanja, kako bi se stvorila bezbednosna zona najmanje 50 kilometara širine za artiljerijske sisteme kalibra 100mm i više, zona bezbednosti od 70 kilometara širine za višestruke raketne bacače i zona od 140 kilometara širine za višestruke raketne bacače „tornado-s“, „uragan“ i „smerč“ i taktičke raketne sisteme „točka-U“.

Ukrajinske snage treba da se povuku sa sadašnje linije angažovanja, a oružane formacije iz oblasti Donjecka i Luganska sa linije, saglasno Memorandumu iz Minska od 19. septembra 2014. Povlačenje pomenutog teškog naoružanja treba da počne ne kasnije od drugog dana nakon prekida vatre i da se završi u roku od 14 dana.

U dokumentu se navodi da će OEBS promovisati proces uz podršku Trilateralne kontakt grupe.

Monitoring OEBS-a – Treća tačka dokumenta sadrži specijalnu odredbu koja se odnosi na efikasan monitoring i verifikaciju režima prekida vatre koju će OEBS sprovoditi upotrebom svih neophodnih tehničkih sredstava, uključujući satelite, dronove, radare i druge sisteme.

Specijalni status za Donjeck i Lugansk – Sporazum iz Minska u četvrtoj tački poziva na donošenje zakona o specijalnom statusu jugoistočnih oblasti Donjecka i Luganska, a ukrajinski parlament Vrhovna Rada, mora da donese zakon o specijalnom statusu u roku od 30 dana.

Reuters/Vasily Fedosenko

Amnestija – Peta tačka poziva na amnestiju za sve osobe u vezi događaja na nekoliko područja Donjecka i Luganska, šesta na oslobađanje svih nepravedno utamničenih po principu „svi za sve“, a sedma na obezbeđivanje nesmetanog dopremanja humanitarne pomoći.

U osmoj tački ističe se „puna obnova socijalnih i ekonomskih veza“ uključujući isplatu socijalnih davanja i penzija.

Kijev će, takođe, obnoviti bankarski sistem u istočnim oblastima Donjecka i Luganska i postoji mogućnost „stvaranja međunarodnog mehanizma za transfer novca“.

Kontrola granica – Deveta tačka se odnosi na uspostavljanje kontrole granica, a prema desetoj sve strane oružane grupe, vojna oprema i plaćenici treba da napuste Ukrajinu pod kontrolom OEBS.

Takođe, poziva se na razoružavanje svih ilegalnih grupa, preneo je TASs.

Ustavne reforme – Jedanaesta tačka odnosi se na „implementaciju ustavnih reformi u Ukrajini sa novim Ustavom koji treba da stupi na snagu do kraja 2015, a kojim se predviđa decentralizacija kao ključni element“.

U aneksu dokumenta navedeno je pravo na jezik samoopredljenja i pravo lokalnih vlasti da sklapaju sporazume sa centralnim vlastima o ekonomskom, socijalnom i kulturnom razvoju u određenim područja Donjecke i Luganske oblasti.

„Vlada će pružiti podršku za socijalni i ekonomski razvoj određenih područja oblasti Donjeck i Lugansk i pomoći prekograničnu saradnju između njih i Rusije“, navodi se u paketu mera.

Izbori u Donbasu – Dvanaesta tačka odnosi se na sprovođenje izbora u Donbasu pod pokroviteljstvom Trilateralne kontakt grupe, a trinaesta poziva na intenziviranje delatnosti Kontakt grupe.

Dokument su potpisali predstavnici Kontakt grupe – izaslanica Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Heidi Tagliavini, bivši predsednik Ukrajine Leonid Kučma i ambasador Rusije u Kijevu Mihail Zurabov, kao i lideri Donjecka i Luganska, Aleksandar Zaharčenko i Igor Plotnicki.