Mogerini na Kubi: Novo razdoblje u odnosima sa EU

Svet 04. jan 201822:17 > 22:25
REUTERS/Alexandre Meneghini

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini rekla je u Havani, gde se sastala s ministrom spoljnih poslova Kube Brunom Rodrigezom, da je istorijski sporazum o saradnji između Kube i EU, ratifikovan u novembru, otvorio put snažnijim privrednim odnosima.

Mogerini i Rodriguez ocenili su da je Sporazum o političkom dijalogu i saradnji novo poglavlje u odnosima dveju strana.

„Sporazum daje nove potencijale u području saradnje, trgovine, ulaganja i političkog dijaloga“, kazala je Mogerini novinarima pre početka sastanka.

„Ovo je primer dobre volje i uzajamnog poštovanja, koji će dovesti do razumevanja i uzajamno korisnog napretka na svim područjima uprkos našim razlikama“, rekao je Rodrigez.

„Želela bih da kažem koliko cenim jako konstruktivan dijalog koji smo do sada uspeli da uspostavmo na neformalnom nivou, utemeljen na uzajamnom poštovanju, u pogledu ljudskih prava“, napomenula je Mogerini.

Na početku posete u sredu, Mogerini je kritikovala politike koje žele da izoluju Kubu i „zatvore vrata“, što su kubanski analitičari protumačili kao indirektnu kritiku SAD-a.

Države članice EU najveći su investitori na Kubi, na čelu sa Španijom, Francuskom i Italijom, a EU je drugi trgovinski partner. Iz Evropske unije dolazi i 30 odsto turista na Kubi.

EU je počela da jača odnose s Kubom na tragu poboljšanja odnosa između SAD-a i Kube, koje je počeo bivši američki predsednik Barak Obama, a koje sadašnji predsednik Donald Tramp dovodi u pitanje.