Makron: Erdogan da poštuje pravnu državu

Svet 05. jan 201819:58 > 20:08
REUTERS/Ludovic Marin/Pool

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je svog turskog kolegu Redžepa Tajipa Erdogana da "poštuje pravnu državu" u slučaju zatvaranja nekoliko novinara u Turskoj i rekao da su njih dvojica imali "precizan" razgovor o "neslaganjima".

Makron je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da „demokratije moraju potpuno poštovati pravnu državu“ i dodao da je s Erdoganom tokom sastanka obradio svaki pojedinačni slučaj.

„Dozvolićete mi da ne čitam spisak zbog vremena, ali smo diskutovali o svakom imenu i svakom slučaju. Ne slažemo se u pogledu naših vizija individualnih sloboda u tom kontekstu i o tome smo veoma precizno razgovarali. Dijalog je bio plodan dva puta u prošlosti kada su jedan novinar i student novinarstva bili zatočeni u Turskoj“, rekao je Makron, govoreći o francuskom fotografu Matijasu Depardonu i studentu Lupu Birou koji su obojica uhapšeni prošle godine a potom oslobođeni.

Francuski lider je rekao da je „sloboda izražavanja potpuna i nedeljiva“, kao i da ona karakteriše pravnu državu.

Pre Erdoganove posete, novinarski sindikati i organizacije su od Makrona tražili da osudi situaciju s novinarima u Turskoj.

Od pokušaja puča u julu 2016. godine, u Turskoj je više od 140.000 ljudi suspendovano ili otpušteno s posla a više od 55.000 je uhapšeno. Među njima su profesori univerziteta, novinari i pro-kurdski aktivisti, optuženi za „terorističku propagandu“ ili saradnju s mrežom izgnanog propovednika Fetulaha Gulena.

Turska se na rang-listi organizacije Reporteri bez granica po slobodi medija nalazi na 155. od 180 mesta.

Makron predlaže Turskoj partnerstvo s EU

„Treba da vidimo možemo li posmatrati te odnose ne kao proces integracije, već pre kao saradnju, kao partnerstvo sa svrhom da se očuva usidrenje Turske i turskog naroda u Evropi i da budemo sigurni da će se njihova budućnost graditi s pogledom na Evropu i s Evropom“, rekao je Makron na konferenciji za novinare s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Francuski lider je naveo da želi „više zajedničkog rada“ da bi Turska ostala „usidrena, vezana za Evropu“ ali da misli da pristupni proces „onakav kakav je otvoren neće moći da se odblokira u narednim godinama“.

„Moramo odbaciti hipokriziju koja se sastoji iz stava da je prirodni napredak u otvaranju novih poglavlja moguć“, rekao je Makron i dodao da je o tome imao „iskreni razgovor“ s Erdoganom.

Umesto toga, Makron je predložio „mirni dijalog“ koji bi preformulisan u savremenijem kontekstu, uzimajući u obzir današnju realnost, mogao početi narednih meseci.

Erdogan je odgovorio da je njegova zemlja „umorna“ od čekanja eventualnog ulaska u EU.

„Već 54 godine je Turska u predvorju EU, ne možemo zauvek da molimo za ulazak“, rekao je Erdogan, i dodao da je 16 od 35 pregovaračkih poglavlja „otvoreno, ali nikad zatvoreno“.