Trampova vlada traži 18 milijardi dolara za zid ka Meksiku

Svet 06. jan 201812:07 > 12:14
REUTERS/Jose Luis Gonzalez

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa je zatražila 18 milijardi dolara da bi se produžio zid na granici sa Meksikom.

Predlogom federalne Agencije za carinu i zaštitu granice (CBP) predviđa se dodatna barijera od 505 kilometara do septembra 2027. godine, čime će zidom ukupno biti zaštićena 1.552 kilometara, odnosno polovina granice, rekao je jedan američki zvaničnik koji je zatražio da ne bude imenovan.

Takođe se poziva na zamenu 651 kilometra „sekundarne ograde“, dodao je zvaničnik.

Tramp je obećao „veliki, lep zid“ na granici sa Meksikom, ne navodeći međutim detalje.

Novi, desetogodišnji plan za zid, o kojem je najpre pisao Vol strit džurnal, ishod je razgovora sa senatorima koji su pitali Agenciju šta je potrebno da bi se obezbedila granica, kazao je neimenovani zvaničnik.

Meksiko je odbacio Trampov zahtev da finansira izgradnju zida, a pojedini analitičari izrazili su sumnju da će i američki obveznici „platiti taj račun“, navodi AP.

U dokumentu CBP traže se ukupno 33 milijarde dolara: 18 milijardi za zid, 5,7 milijardi za tehnologiju, milijarda dolara za izgradnju i održavanje puteva, 8,5 milijardi za angažovanje još hiljada graničara i drugog osoblja, dodao je američki zvaničnik.