Led okovao SAD, u Australiji vrućine, Evropi prete poplave

Svet 08. jan 201821:29 > 21:35
REUTERS/Brian Snyder

Istočna obala SAD se i dalje je zamrznuta "Ciklonskom bombom". Prema CNN-u, ledene temperature odgovorne su za smrt 22 osobe. U Australiji pak, nezapamćene vrućine tope asfalt. Evropi, tamo gde nije zavejano, prete poplave…

Haos na njujorškom međunarodnom aerodromu Džon F. Kenedi. Voda koja je procurila iz glavne cevi poplavila je terminal i dovela do novog odlaganja letova, koji zbog ledene oluje već kasne. Neki putnici na nastavak putovanja čekaju već danima.  

„Ovde sam četiri dana. Sve je odloženo i otkazano. Trebao bih da bukiram neki drugi let, ali ne znam kada ću to uopšte moći, tako da spavam ovde“, rekao je jedan od putnika.  

Istočna obala SAD-a suočava se s ekstremnim hladnoćama, reka Čarls u Bostonu prekrivena je debelim slojem leda i snega. Niske temperature izazavale su samo u Bostonu smrt 18 ljudi, uglavnom beskućnika.

I dok su SAD na udara „Ciklonske bombe“, u Australiji se živa penje na 47 celzijusovih stepeni. Asfalt se topi.  

„Jutros u krevetu sam skoro umro od nepodnošljive vrućine“, kaže jedan od stanovnika ovog kontinenta.  

U Evropi snežna oluja je u noći od nedelje na ponedeljak paralisala saobraćaj na severu Španije, ali je zavejan bio i put Madrid – Segovija. Više od 3.500 vozila ostalo je zavejano na putu.

U Francuskoj i Nemačkoj otapanje snega i kiše prete da izazovu poplave. NIvo Sene kod Pariza ipak nije dostigao rekord iz juna 2016, ali se već sada neke ulice zatvorene za saobraćaj.