Južna Koreja možda privremeno ukine sankcije Severnoj Koreji

KOREA POOL / AFP

Severna Koreja će poslati reprezentaciju na Zimske olimpijske igre koje će biti održane u Južnoj Koreji, objavilo je južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje nakon prvog dela sastanka delegacija dve Koreje. Južna Koreja će razmotriti privremeno ukidanje sankcija ako bude bilo potrebe da se olakša dolazak delegacije Severne Koreje na Olimpijadu.

Pregovori, prvi od 2015, se održavaju u demilitarizovanoj zoni, u pograničnom severnokorejskom gradiću Panmundžomu.

„Što se tiče Pjongčanga, Sjeverna Koreja je poručila da će poslati visoku delegaciju, sportiste koji će predstavljati Olimpijski odbor Narodne Republike, navijačku grupu, umetničku trupu, grupu posetilaca, demonstracionu tekvondo ekipu i grupu novinara“, izjavio je po završetku prvog dela pregovora zvaničnik Hae-sung Čun.

Pregovori su održani iza zatvorenih vrata, iako je vođa severnokorejskog pregovaračkog tima Son-gvon Ri predložio da predstavnici medija budu prisutni na razgovorima. Delegacije su se, ipak, dogovorile da nastave razgovor bez prisustva novinara.

Predstavnici severnokorejske delegacije na svojim odelima imaju značku s likovima njihovih bivših vođa Kim Il Sunga i Kim Džong Ila, dok južnokorejska strana na svojim značkama ima južnokorejsku zastavu i logo Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu.

Južnokorejska strana je predložila nastavak pregovora o vojnim pitanjima na kojima bi se raspravljalo o sprečavanju slučajnih sukoba.

„Izrazili smo potrebu za što skorijim nastavkom dijaloga i mirnim dogovorom, koji bi uključivao denuklearizaciju, a temeljio bi se na međusobnom uvažavanju dveju država i saradnji u zaustavljanju aktivnosti koje podižu tenzije na Korejskom poluostrvu”, rekao je Hae-sung Čun.

Pregovori bi trebalo da budu nastavljeni u poslepodnevnim satima po lokalnom vremenu.

Kina pozdravila pregovore Severne i Južne Koreje

Kina je pozdravila korake Severne i Južne Koreje ka unapređenju saradnje nakon prvih pregovora dve strane u poslednje dve godine i pozvala je međunarodnu zajednicu da podrži njihove napore.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Lu Kang rekao je danas novinarima u Pekingu da je zadovoljan zbog pregovora Seula i Pjongjanga na visokom nivou.

Lu je kazao da Kina pozdravlja i podržava pozitivne korake za unapređenje odnosa Severne i Južne Koreje.

„Nadamo se da će pregovori stvoriti dobar početak za dalje poboljšanje odnosa dve strane, promovisati pomirenje i saradnju i ublažiti napetosti na poluostrvu“, rekao je on.

Kina je najveći saveznik Severne Koreje koji se našao pod pritiskom međunarodne zajednice da iskoristi svoj uticaj i vrati Pjongjang u pregovore o okončanju nuklearnog programa. 

Peking navodi da je njihov uticaj na vlasti u Severnoj Koreji ograničen. Kina se ipak pridružila sankcijama koje su UN uvele Severnoj Koreji, uključujući zabranu izvoza tekstila, morskih plodova i drugih proizvoda, kao i veliko ograničenje izvoza nafte.