Računovođa iz Aušvica zatražio milost da izbegne zatvor

Svet 15. jan 201817:08 > 17:12
REUTERS/Ronny Hartmann

Bivši računovođa iz Aušvica, devedesetšestogodišnji Oskar Grening, zatražio je milost u poslednjem pokušaju da izbegne služenje zatvorske kazne, koja mu je izrečena kao saučesniku u ubistvu Jevreja u tom logoru, prenosi nemačka agencija dpa.

Nemačka agencija dpa javila je danas da su Greningovi advokati uložili molbu vlastima u Linenburgu gde je on 2015. godine osuđen na četiri godine zatvora zbog „saučesništva“ u ubistvu 300.000 Jevreja u Aušvicu.

Nekadašnji esesovac i računovođa u logoru Aušvic ostao je tada na slobodi zbog rasprave da li je u stanju da izdrži kaznu. Vrhovni sud u Nemačkoj krajem decembra prošle godine je odbacio njegovu žalbu i naveo da je sposoban da služi kaznu uprkos starosti, kao i da će u zatvoru dobijati odgovarajuću zdravstvenu negu.

Za sada nije poznato koji argument za milost su dali advokati devedesetšestogodišnjeg optuženika, ali lekari su utvrdili da je Grening u stanju da ide u zatvor, ako dobije odgovarajuću lekarsku negu.

Tužioci u Hanoveru koji se bave Greningovim slučajem rekli su za AP da Grening još nije pozvan na odsluženje kazne, ali da razmatranje zahteva ne odlaže njeno izvršenje.

Suđenje nekadašnjem računovođi Aušvica odvijalo se u okviru zakasnelih procesa koji se tiču nacizma. Pored Greninga, sudilo se još Hubertu Cafkeu, Džonu Demjanjuku i Rajnholdu Haningu, koji su osuđeni.