CDU odobrio sporazum o vladi sa socijaldemokratama

Svet 26. feb 201817:25 > 17:27
Tanjug / AP, Markus Schreiber

Hrišćansko-demokratska unija (CDU) nemačke kancelarke Angele Merkel odobrila je sporazum o vladi sa socijaldemokratama.

Na kongresu CDU u Berlinu, svega 27 od oko 1.000 delegata glasalo je protiv koalicije sa socijaldemokratama, koju deo konzervativaca kritikuje, navodi Asošiejted pres.  

Sporazum je prihvaćen ubedljivo, iako među članovima CDU nezadovoljstvo raste već godinama, pošto je centristička politika Merkel udaljila deo konzervativnijih pristalica, pogotovo blagonaklon stav prema pitanju prijema migranata.  

Nezadovoljstvo je povećano posle slabog rezultata stranke na parlamentarnim izborima 24. septembra, na kojima su se mnogi konzervativni birači okrenuli krajnje desnoj Alternativi za Nemačku (AfD), ljuti zbog dolaska više od milion izbeglica u zemlju.

Merkel je zbog toga bila prinuđena na komplikovane pregovore s manjim strankama o koaliciji.  

Koalicioni sporazum sada treba da odobri i članstvo Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) koje glasa putem pošte. Rezultat tog glasanja očekuje se 4. marta, i teško ga je predvideti.  

Među socijaldemokratama postoji otpor prema novoj „velikoj koaliciji“, s CDU i njenom sestrinskom bavarskom Hrišćansko-socijalnom unijom (CSU), pošto je SPD na septembarskim izborima ostvario najlošiji rezultat od Drugog svetskog rata.  

Ako članstvo SPD odbaci koalicioni sporazum, jedine realne opcije biće manjinska vlada CDU-CSU ili novi izbori.  

Deo odgovora Merkel na nezadovoljstvo u stranci bila je zamena nekoliko dugogodišnjih ministara mladjim timom, u kojem je više žena i jedan od njenih najpoznatijih kritičara Jens Špan.  

CDU, CSU i SPD su bili deo „velike koalicije“ koja je na vlasti u Nemačkoj od 2013. godine, ali su na izborima 24. septembra sve tri stranke izgubile glasove u odnosu na izbore 2009. godine.  

Koalicija CDU-CSU Angele Merkel pregovarala je posle izbora o koalicionoj vladi s liberalima i zelenima, ali su ti pregovori propali, a Nemačka se suočila s nezapamćenom političkom krizom pošto u zemlji od 1949. godine nije bilo toliko dugog perioda bez vlade posle održavanja izbora.