Slovački ministar podneo ostavku zbog ubistva novinara

Svet 28. feb 201816:21 > 21:24
Tanjug/AP, Pavol Zaćar

Slovački ministar kulture Marek Madarič, dugogodišnji savetnik premijera Roberta Fica, danas je podneo ostavku zbog ubistva istraživačkog novinara Jana Kučiaka.

Novinar Kučiak (27) pisao je o kriminalnim delima biznismena od kojih su neki bili povezani s političarima. Novinar i njegova devojka pronađeni su mrtvi tokom vikenda, objavili su mediji.

„Jednostavno rečeno, kao ministar kulture ne mogu da prihvatim ubistvo novinara tokom svog mandata“, rekao je Madarič na konferenciji za novinare.

Premijer Robert Fico ponudio je milion evra nagrade za bilo koga ko pruži informacije o tom ubistvu. On je novac doneo na konferenciju za novinare na kojoj je objavio raspisivanje nagrade.

Kučijak ubijen zbog istraživačkog rada

Šef slovačke policije Tibor Gaspar veruje da je Kučijak ubijen zbog istraživački priča na kojima je radio.

Gaspar je rekao da je to „najverovatnija verzija“, navodi agencija AP.

Kučijak je radio na priči o aktivnostima italijanske mafije u toj zemlji i njenim vezama s ljudima bliskim premijeru Ficu.

Njegov portal Aktuality.sk objavio je ranije danas njegovu poslednju, nezavršenu priču u kojoj se opisuju aktivnosti članova kriminalne organizacije Ndrangeta, na istoku Slovačke, i veze jednog od njih sa saradnicom Fica, kao i drugim zvaničnicima koji su mu bliski.

Tela 27-godišnjeg Kučijaka i njegove devojke Martine Kusnirove pronađena su u nedelju uveče u njihovoj kući u u gradu Velka Maca, istočno od Bratislave.

Kučijak u tekstu, između ostalih detalja, navodi aktivnosti Italijana, za kojeg se veruje da pripada ‘Ndrangeti, u poljoprivredi, trgovini nekretninama i drugim sektorima.

On je takođe izneo detalje poslovnih veza tog čoveka s Marijom Troškovom, bivšom manekenkom koja je sada glavna državna savetnica u vladi, i Vilijamom Jasanom koji je sekretar slovačkog saveta za bezbednost, tela koje se bavi ključnim bezbednosnim pitanjima.

Nekoliko slovačkih novina takođe je objavilo poslednji Kučiakov članak.