Više od polovine Amerikanaca misli da je Tramp rasista

Svet 01. mar 201821:48 > 21:49
REUTERS/Denis Balibouse

Više od polovine Amerikanaca, među kojima veliki procenat crnaca i Hispano-Amerikanaca, misli da je predsednik SAD Donald Tramp rasista, pokazuje anketa Asošijetid pres i NORC Centra za istraživanje javne politike.

U anketi je 57 odsto ispitanih reklo da je Trampova politika pogoršala položaj muslimana, dok je 56 odsto reklo da je pogršala položaj ljudi poreklom iz Latinske Amerike, dok je 47 odsto reklo da je pogoršan položaj Afro-Amerikanaca. Tri četvrtine crnaca je reklo da je Trampova politika loša za njih.

Da je Tramp rasista misli 57 odsto ispitanih, uključujuči 80 odsto crnaca, tri četvrtine Hispano-Amerikanaca i skoro polovina belaca. Osamdesetpet odsto pristalica Demokratske partije misli da je Tramp rasista, što smatra i 21 odsto republikanca.

Rezultati pokazuju oštru podeljenost u rasnim pitanjima za vreme Trampa koji je afričke države nazvao „vukojebinama“ (shitholes) i obećao podizanje zida na granici s Meksikom kako bi sprečio da imigranti nelegalno ulaze u zemlju, ocenio je Asošijetid pres.

Bela kuća je odbila da komentariše rezultate ankete. Tramp je ranije ove godine, upitan da li je rasista, rekao da nije. „Ja sam najmanje rasistička osoba koju ste ikada intervjuisali. To vam mogu reći“, rekao je Tramp novinarima.

Devet od 10 crnaca ne odobrava kako Tramp obavlja predsedničke dužnosti i devet od 10 misli da zemlja ide u pogrešnom smeru. S druge strane, 45 odsto belaca odobrava kako Tramp radi, mada tek 35 odsto misli da se poboljšava smer u kojem zemlja ide.