SAD utvrdile da je Severna Koreja koristila hemijsko oružje

Svet 02. mar 201820:05 > 20:14
KCNA/via REUTERS

SAD su utvrdile da je Severna Koreja koristila hemijsko oružje, čime su ukazale na prošlogodišnje ubistvo polubrata severnokorejskog lidera Kim Džong Una.

Stejt department nije ponudio objašnjenje za tu današnju objavu, više od godinu dana otkako je Kim Džong Nam ubijen na međunarodnom aerodromu u Maleziji u napadu koji je, prema istrazi, izveden nervnim gasom VX. Označavanje neke zemlje kao one koja koristi hemijsko oružje, donosi smanjenje američke finansijske i vojne pomoći, čemu je Pjongjang već izložen pošto je pod teškim sankcijama SAD. 

Odluka o Severnoj Koreji stupa na snagu u ponedeljak.

Američki državni sekretar Reks Tilerson u januaru je govorio o severnokorejskoj upotrebi hemijskog oružja i rekao da SAD „znaju da su ga Severnokorejanci koristili“.

Pentagon smatra da Severna Koreja verovatno odavno ima program razvoja hemijskog oružja i verovatno poseduje zalihe takvog oružja koje može biti u artiljerijskim granatama i balističkim raketama. Stručnjaci navode da je smrt Kim Džong Nama 13. februara 2017. godine jedini potvrđen slučaj severnokorejskog korišćenja hemijskog oružja. 

Oni koji su pobegli iz Severne Koreje tvrde da Pjongjang koristi takvo oružje protiv zatvorenika i invalida. 

Veruje se da je Severna Koreja dala Siriji i Libiji opremu i tehnologiju za hemijsko oružje, dok agencija AP iz izveštaja UN o tome prenosi i da severnokorejski tehničari rade na hemijskom oružju i raketnim objektima na Bliskom istoku. 

Misija Severne Koreje u UN je u četvrtak porekla da sarađuje sa Sirijom na hemijskom oružju.