Pet žrtava nevremena na severoistoku SAD

Svet 03. mar 201811:34 > 11:35
Scott Eisen / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Najmanje pet osoba je izgubilo život u nevremenu koje je zahvatilo severoistok SAD, u kome su se mešale jake snežne padavine, kiša i snažni udari vetra i doveli do otkazivanja stotina letova aviona i polazaka vozova.

Šestogodišnji dečak poginuo je u okrugu Česterfild u Virdžiniji, kada je drvo palo na njegovu kuću dok je spavao.

U toj američkoj saveznoj državi četrdesetčetvorogodišnjak je stradao kada je drvo palo na kamion, navela je policija okruga Džejms siti.

Blizu Baltimora na istočnoj obali sedamdesetsedmogodišnja žena je izgubila život kada je udarila velika grana drveta.

Srušeno drveće takođe je uzrok smrti još jednog dečaka od 11 godina u mestu Patnam Vali u državi Njujork, kao i sedamdesetogodišnjaka u Roud Ajlendu.

Zimska oluja nazvana Rajli pogodila je zonu koja se proteže od saveznih država Merilend do Masačusets.

Jačina oluje je uvećana fenomenom nazvanim meteorološka bomba, koji je označen naglim padom atmosferskog pritiska.

U oblasti Vašingtona, udari vetra dostizali su i 120 kilometara na sat, zbog čega su juče bili zatvorene sve savezne službe u glavnom gradu i njegovom okruženju, a škole u Vašingtonu i okolini nisu radile.

Severnije uz istočnu obalu u državama Nju Džersi i Masačusets nacionalna meteorološka služba upozorila je na rizike od plavljenja obale.

ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Zbog jake kiše u noći od četvrtka na petak i snažnih naleta vetra više od hiljadu letova otkazano je na aerodromima u toj oblasti. 

Najviše je pogođen njujorški aerodrom Laguardija gde je otkazano 600 letova, prema navodima specijalizovanog sajta Flajtaver.

Na njujorškom aeerodromu JFK, rafali vetra od preko 100 kilometara na sat su zabeleženi i uprava aerodroma je juče, tokom popodneva, javila da su polasci aviona vrlo ograničeni.

Na teritoriji pogođenoj nevremenom Rajli više od 100.000 domaćinstava je u nekom trenutku ostalo bez struje, navele su elektrokompanije iz te oblasti.

U priobalnim delovima Nju Džersija, države Njujork i Masačusetsa temperature tek nešto iznad nule doprinele su da je padao vlažan sneg, grad i kiša.

Dublje u kopnenom delu snežne padavine dostigle su do 30 centimetara u centru države Njujork, javila je nacionalna meteorološka služba, uz navode da se očekuju nove padavine.