Pjongjang odbacio preduslove za dijalog sa Vašingtonom

Svet 03. mar 201817:28 > 17:30
REUTERS/Damir Šagolj

Severna Koreja je saopštila da je voljna da razgovara sa SAD ali da odbacuje sve preduslove i zahteva od Vašingtona da najpre mora pokazati volju za denuklearizacijom.

Portparol severnokorejskog ministarstva spoljnih poslova je danas rekao da Pjongjang neće prihvatiti preduslove za dijalog.

„Tokom decenija razgovora Severne Koreje i SAD nema nijednog slučaja gde smo sa SAD razgovarali pod bilo kakvim preduslovima, i tako će ostati. Američki odnos pokazan nakon što smo izrazili nameru za razgovorima navodi nas na pomisao da SAD nisu zainteresovane da se dijalog nastavi“, rekao je taj protparol.

 Prema njegovim rečima, „dosledna i principijelna“ pozicija Severne Koreje jeste da „rešava sporove diplomatski i mirno putem dijaloga i pregovora“.

„Dijalog koji želimo ima za cilj da razgovaramo i rešimo pitanja od obostranog interesa kao dve ravnopravne države“, naveo je portparol.

Tokom ceremonije zatvaranja nedavno završenih Zimskih Olimpijskih igara u Južnoj Koreji, kabinet predsednika Južne Koreje Mun Džae-Ina je saopštio da je severnokorejski izaslanik na Igrama rekao da je njegova zemlja voljna da razgovara s predsednikom SAD Donaldom Trampom, koji je odgovorio da se može razgovarati samo „pod određenim uslovima“.

Stav Trampove vlade je da Severna Koreja mora pokazati da je posvećena okončanju svog nuklearnog i raketnog programa pre bilo kakvih razgovora. SAD su uvele Severnoj Koreji čitav niz sankcija, u okviru takozvane „kampanje maksimalnog pritiska“, ne bi li naterale Pjongjang da se razoruža.